Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Davutoglu iz Banje Luke poslao neoosmanske poruke

dodik-davutoglu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je premijer Turske Ahmet Davutoglu jučer, tokom govora na otvaranju banjalučke džamije Ferhadije, „poslao neoosmanske poruke“.

– Jučer smo imali priliku da vidimo da premijer turske Vlade u ostavci, nije oklijevao da pošalje neoosmanske poruke, da uputi poruke koje idu nesumnjivo u pravcu toga da nama Srbima kaže da Turska ne odustaje od miješanja u unutrašnje stvari u BiH, da smatra da je to njihovo prirodno pravo – rekao je Dodik u izjavi novinarima u Kozarskoj Dubici.

To je, kaže, jasna poruka svima u RS da moraju jačati svoje institucije.

Dodik kaže da on jučer, na otvaranju obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci nije održao govor, jer je odbijen zahtjev da na ceremoniji bude postavljena i zastava RS.

Tvrdi da je zastava trebala da bude “jer se sve i odvijalo na prostoru RS-a”.

Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić su, nakon komemoracije u Spomen-području Donja Gradina, u Kozarskoj Dubici održali zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj su ponovili poruke iz Donje Gradine i osvrnuli se na međunarodne odnose RS i Srbije te istakli važnost očuvanja mira na ovim prostorima.

Za Dodika je važno i da se Srbi „drže zajedno, bez obzira na najavljene proteste opozicije 14.maja u Banjoj Luci, a prisustvo opozicionara na komemoraciji u Donjoj Gradini vidi kao znak da su i oni svjesni važnosti očuvanja srpskog identiteta.

Nikolić je rekao da, kada je riječ o najavljenim protestima opozicije u RS-u, ne želi da se miješa, ali da je neophodno očuvati jedinstvo srpskog naroda s obje strane Drine.

Poručio je i da BiH želi svako dobro, ali da isto to želi i RS-u.