Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hitna sjednica

Dodik dobio podršku NSRS za veto u Predsjedništvu BiH, “za” glasala 54 poslanika

dodik (1)

Radi se o tri odluke usvojene u Predsjedništvu BiH 22. jula, bez konsenzusa, zbog čega je Dodik zatražio posebnu sjednicu Narodne skupšine RS-a kako bi poslanici dvotrećinskog većinom potvrdili njegov stav, a u tom slučaju odluka i zaključci Predsjedništva BiH ne stupaju na snagu

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) potvrdili su danas stav člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da su nedavne odlukama Predsjedništva BiH veoma štetne po vitalni interes bh. entiteta RS.

Narodna skupština je sa 54 glasa “za” usvojila zaključke skupštinske većine, odnosno Klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i poslaničke grupe Nezavisni poslanici u NSRS u vezi sa izjašnjenjem o izjavama člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika.

Radi se o tri odluke usvojene u Predsjedništvu BiH 22. jula, bez konsenzusa, zbog čega je Dodik zatražio posebnu sjednicu Narodne skupšine RS-a kako bi poslanici dvotrećinskog većinom potvrdili njegov stav, a u tom slučaju odluka i zaključci Predsjedništva BiH ne stupaju na snagu.

Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Glasanjem 62 poslanika usvojeni su i zaključci klubova poslanika vladajuće većine u entitetskom parlamentu.

– Svjesni značaja upotrebe API (unaprijed dostavljenih informacija o putnicima) i evidencije PNR podataka (evidencija o imenima putnika), koji su se pokazali kao efikasno i neophodno sredstvo za organe provođenja zakona u efikasnom rješavanju savremenih bezbjednosnih prijetnji, Narodna skupština podržala je zaključivanje sporazuma o razmjeni pomenutih podataka, ali isključivo u skladu sa pozitivnim pravnim propisima u BiH i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, a posebno uvažavajući i štiteći osnovna ljudska prava građana predviđena međunarodnim instrumentima kojima je BiH pristupila i koja su zagarantovana Ustavom – navodi se u usvojenom zaključku.

Entitetski paralment u zaključcima SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, NDP-a, Ujedinjene Srpske, SPS-a i poslaničke grupe Nezavisni poslanici u Narodnoj skupštini RS, podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno RS, u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.

– Ugovor o pristupanju BiH tom istraživanju za 2021. ne odražava ustavnu strukturu BiH, niti ustavne i zakonske nadležnosti RS, ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika tog bh.entiteta u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima – navodi se u skupštinskom zaključku.

Parlamentraci su zadužli Vladu RS da preduzme potrebne aktivnosti da bi RS samostalno učestvovala u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.

– Narodna skupština podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno RS, u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021. Sporazum o učešću BiH u Programu PISA 2021 ne odražava ustavnu strukturu BiH, niti ustavne i zakonske nadležnosti RS, ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika RS u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima – stoji u usvojenom zaključku.

Također, zadužen je član Predsjedništva BiH iz RS da u skladu sa svojim ovlaštenjima, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021 uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa RS.

Za učestvovanje RS u PISA testiranju 2024. potrebno je preduzeti potrebne radnje kako bi, kako se navodi, RS samostalno učestvovala u ovom programu.

Usvajanjem ovih zaključaka zaključena je posebna sjednice Narodne skupštine RS, sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.