redovna sjednica

Dom naroda FBiH odobrio kreditno zaduženje kod EBRD-a

Dom-naroda-PFBiH (1)

Delegati su dali potrebnu većinu prijedlogu zaljučaka koji poizilaze iz odluka Ustavnog suda BiH i presuda Ustavnog suda FBiH

Na redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održanoj danas u Sarajevu pod predsjedavanjem Tomislava Martinovića, usvojeno je svih 19 tačaka dnevnog reda.

Na početku sjednice delegati su minutom šutnje odali počast federalnom ministru Salki Bukvareviću, koji je danas preminuo od posljedica koronavirusa.

Dom naroda PFBiH jednoglasno je usvojio prijedloge Vlade FBiH o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekata na Koridoru Vc – treći dio (poddionica Paprikuša – Nemila) u iznosu 70 miliona eura (inicijative su vezane za kreditno zaduženje u ukupnom iznosu 180 miliona eura), zatim finansiranje izgradnje dionice autoceste na Koridoru Vc Putnikovo brdo – Medakovo (dužine 8,5 km) u iznosu 60 miliona eura, te izgradnje regionalnog vodovoda “Plava voda” u iznosu 22 miliona eura.

Delegati su dali potrebnu većinu prijedlogu zaljučaka koji poizilaze iz odluka Ustavnog suda BiH i presuda Ustavnog suda FBiH.

Dom Naoda PFBiH usvojio je Projedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u Federaciji BiH, kao i Prijedlog zakona o obaveznim osiguranjima i te cestovnom prijevozu.

Na sjednici je data suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije da pristupi aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetro elektrana privrednim društvima iz Tomislavgrada, Mostara, Livna i Sarajeva.

Delegati Doma naroda usvojili su izještaj o zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta u BiH, koju je dostavila institucija Obdusmena za ljudska prava BiH, kao i izvještaj o zaduženju FBiH po osnovu emisje trezorskih zapisa.

U posljenjoj tački usvojena odluka o izboru članova Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju za čijeg je predsjednika izabran Ivica Pavković iz Zastupničkog doma PFBiH, a za njegovog zamjenika Aljoša Čampara iz Doma naroda. Na toj dužnosti oni će se mijenjati svakih šest mjeseci.