Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bakalar za "fokus"

Atlantik BB uputio žalbu CIK-u na izbor firme za štampanje glasačkih listića

bakalar_zeljko

Ovo dodatno usložnjava situaciju i mi ćemo poslati urgenciju Uredu da se ovo pitanje što prije riješi, jer je ono od javnog interesa i nadam se da će za to imati razumijevanja i da ćemo što prije krenuti u realizaciju štampanja- kazao je Bakalar za Fokus

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Banjalučka kompanija “Atlantik BB” uputila je žalbu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na odluku kojom je CIK kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za Lokalne izbore 2020. godine odabrao kompaniju „Unioninvestplastika“ dd Sarajevo.

Ovu informaciju je za Fokus.ba potvrdio Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, koji je potvrdno odgovorio na našu konstatciju da ovo može značiti ugrožavanje određenih rokova kada je u pitanju održavanje izbora.

Prije svega zbog toga, jer se s odabranim ponuđačem za štampanje listića ne može potpisati ugovor niti oni mogu otpočeti sa štampanjem dok žalbeni postupak ne bude okončan.

-Mi smo jučer dobili žalbu i uz naše izjašnjenje proslijedit ćemo je Uredu za razmatranje žalbi. Ovo dodatno usložnjava situaciju i mi ćemo poslati urgenciju Uredu da se ovo pitanje što prije riješi, jer je ono od javnog interesa i nadam se da će za to imati razumijevanja i da ćemo što prije krenuti u realizaciju štampanja – kazao je Bakalar za Fokus.

Zanimljivo je da se kompanija “Atlantik BB” žalila zadnjeg, desetog dana roka predviđenog za žalbe na odabir ponuđača za posao štampanja glasačkih listića što je također onemogućilo CIK da ranije proslijedi njihovu žalbu nadležnom uredu.

S obzirom da će žalba tek biti upućena, za sada je neizvjesno u kojem će je roku rješavati Ured za razmatranje žalbi kao drugostepeni organ.

Inače, taman kad je konačno usvojen državni budžet s kojim su osigurana sredstva i za izbore, ova žalba se pojavila kao nova prepreka u ionako tijesnim rokovima za sve poslove koje CIK mora završiti u narednom period kako bi izbori mogli biti održani 15. novembra. Ovaj problem posebno je izražen u kontekstu dostavljanja glasačkih listića biračima koji su se prijavili za glasanje iz inostranstvu.

Podsjećamo, prema okvirnom sporazumu dodijeljenom firmi „Unioninvestplastika“ dd Sarajevo posao štampanja glasačkih listića vrijedan je 805.528,51 KM s PDV-om. Firma „Atlantik BB“ doo Banja Luka, za ovu uslugu ponudila je cijenu u iznosu od 1.076.402,81 KM sa PDV-om.