BiH

dom naroda

Federacija BiH se zadužuje za još 70 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora 5-C

29/07/2020

Ovim je omogućen kontinuitet nastavka radova na izgradnji novih dionica na Koridoru 5-C, na jugu i sjeveru, te u centralnom dijelu FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) održao je danas redovnu sjednicu na kojoj je, između ostalih, usvojio odluku o kreditnom zaduženju za nastavak projekata na izgradnji Koridora 5-C.

Jednoglasno je usvojen prijedlog Vlade FBiH o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)za realizaciju Projekata na Koridoru 5-C – treći dio, poddionica Paprikuša-Nemila od 70 miliona eura, a inicijative su vezane za kreditno zaduženje od ukupno 180 miliona eura.

Odboreno je i finansiranje izgradnje dionice auto-puta na Koridoru 5-C Putnikovo brdo-Medakovo, dužine 8,5 kilometara od 60 miliona evra, te izgradnja regionalnog vodovoda “Plava voda” od 22 miliona eura, kojim će se dugoročno riješiti pitanje kvalitetnog vodosnabdijevanja nekoliko opština Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Ovim je omogućen kontinuitet nastavka radova na izgradnji novih dionica na Koridoru 5-C, na jugu i sjeveru, te u centralnom dijelu FBiH.

Između ostalog, i za izgradnju dionice Mostar Jug i tunela Kvanj kojom se dionica auto-puta od Počitelja spaja sa Mostarom, potom dionica Poprikuša-Nemila kojom auto-put dolazi do Žepča, te Putnikovo Brdo-Medakovo kojom se gradnja auto-put na Koridoru 5-C nastavlja sve do do Usore na međuentitetskoj liniji razgraničenja sa Republikom Srpskom, prenose federalni mediji.

Dom naroda je prihvatio i nekoliko inFormacija o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetroelektrane “Baljci” i “Gradina” u Tomislavgradu, te “Pakline”, “Orlovača” i “Ivovik” u Livnu.

Dom naroda po hitnoj je proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, kojim je rok za povrat stare devizne štednje produžen do 2022. godine.

Prihvaćen je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o drumskom saobraćaju kojim će se osigurati specijalizovana taksi vozila za lica sa invaliditetom.

Prihvaćen je i Nacrt zakon o infrastrukturi prostornih podataka FBiH kojim se dodatno uređuje ova oblast u čijem je uređenju FBiH napravila značajne iskorake.

Prihvaćena je i odluka o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti FBiH, kao i Specijalni izvještaj o zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta u BiH koji je pripremila Kancelarija ombudsmana za ljudska prava, a dio je obaveza BiH koje se odnose na Međunarodnu konvenciju o pravima djeteta.

Uz poštovanje epidemioloških mjera, delegati su tokom zasjedanja bili raspoređeni u dvije različite dvorane, a prije početka sjednice minutom ćutanja odata je počast preminulom federalnom ministru za boračka pitanja Salki Bukvareviću.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.