Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Donacijom vakcina Turska pokazala solidarnost i kontinuitet dobrih odnosa

dodik erdogan2 (1)

Ipak mišljenja je da bez volje predsjednika Erdogana možda bi se stalo s realizacijom tog projekta te je uvjeren da je njegova inicijativa i podrška u tome odlučujuća

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas u Ankari nakon što su se on i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić susreli s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom da je to bio uspješan sastanak koji je pokazatelj u kontinuitetu dobrih odnosa dvije zemlje.

Napomenuo je da je pandemija zaustavila kontakte i spriječila da oni budu intenzivniji, ali je ocijenio da je sada pravo vrijeme da se ona nastavi, a saradnju će ubrzati danas potpisana tri sporazuma.

– Velika su očekivanja bh. strane vezano za podršku izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd i svi koji su sumnjali u to sada mogu biti sigurni da će taj projekat biti realiziran te je potrebno da svi zajedno učinimo napore da se on provede u djelo – podvukao je Dodik.

Ipak mišljenja je da bez volje predsjednika Erdogana možda bi se stalo s realizacijom tog projekta te je uvjeren da je njegova inicijativa i podrška u tome odlučujuća.

Dodik kaže da Turska i BiH nemaju otvorenih pitanja te je zahvalio na 30.000 vakcina koje je Turska, također izložena pandemiji, pokazujući solidarnost dodijelila BiH koja kroz globalne kolektivne sisteme nabavke nije uspjela osigurati vakcine za bh. stanovništvo.

– Pored tih problema pokazalo se da imamo prijatelje i Turska je, pored Srbije i Slovenije, najveći donator vakcina za BiH. Briga Erdogana o svemu i svima je najbolji primjer kako bismo se trebali ponašati u BiH pokušavajući da izgradimo tolerantno društvo – kaže Dodik.

Podsjetio je BiH ima složen sistem odlučivanja zbog ustroja definiranog Dejtonskim mirovnim sporazumom te je pozvao Erdogana da ohrabri BiH da sama donosi odluke i odrekne se “protektorata međunarodne zajednice” jer je, ocjenjuje Dodik, najbolji temelj za uspješno društvo.

Kazao je i da je dogovoren trilateralni sastanak između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, ali smatra da bi se trebala tome priključiti i Rusija imajući u vidu da bi se time doprinijelo daljnoj stabilizaciji odnosa.