Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik i Čović inicirali sporazum elektroprivreda RS i HZHB u energetici

Dodik i Čović ispijali sok u centru Banje Luke

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenili su danas u Trebinju da je Sporazum o međusobnoj saradnji “Elektroprivrede RS-a” i “Elektroprivrede HZHB” Mostar samo početak za dalju obostranu saradnju u oblasti energetike.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da ovakve sastanke treba podržati i ohrabriti.

-Radujem se budućim poduhvatima. Sve dosad, ne znam iz kojih razloga, to nismo znali raditi. To je bilo neracionalno i treba znati da dnevno megavati električne energije prolaze pored nas i nadamo se da je tome kraj – rekao je Čović.

Predsjednik RS Milorad Dodik je dodao da mu je drago što je s Čovićem uspio da inicira ovaj sastanak i što je potpisan sporazum elektroprivreda, koji je osnova za dalje saradnju.

Istakao je da je danas energija jedan od strateški važnijih dijelova društva pa se i upravljanje energijom mora poboljša.

-Ključno pitanje je aktiviranje agregata u Čapljini koji su davno instalisani, a ne koriste se u dovoljnom kapacitetu. Vode koje ne možemo tamo da usmjerimo mogle bi da daju novi proizvod koji bi bio od obostranog interesa – naglasio je Dodik.

Direktori “Elektroprivrede Republike Srpske” Željko Kovačević i “Elektroprivrede HZHB” Marinko Gilja su prethodno, nakon potpisivanja okvirnog sporazum o saradnji dvaju elektroprivreda, istakli da će to omogućiti efikasniji rad dvije kompanije.

Kovačević kaže da će uskoro biti potpisan ugovor koji će omogućiti dugoročnu uspješnu saradnju i precizno definisati odgovornost svakog preduzeća.

-Na ovaj način efikasnije upravljamo vodama, efikasnije proizvodimo električnu energiju i izvlačimo sve benefite takve proizvodnje i upravljanja vodama na prostoru Hercegovine – istakao je Kovačević.

I direktor “Elektroprivrede HZHB” Marinko Gilja je rekao da će sporazum biti novi podsticaj i zamajac u odnosima dvije elektroprivrede.

Pojasnio je da je najvažniji dio sporazuma regulisanje vodotokova u zimskom periodu i da će na taj način biti spriječene poplave domaćinstava i oranica u slivovima rijeka.

Gilja je napomenuo da će na taj način svako odgovarati za svoj dio nesavjesnog poslovanja.