Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banjaluka

Dodik i Čović: SNSD i HDZ saglasni oko evropskog puta BiH, ali ne oko ulaska u NATO

dodik covic
C

Dodik je rekao da postoje različita mišljenja oko NATO saveza i ulaska BiH u Alijansu, ali da ove dvije strane ta različita mišljenja uvažavaju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci, nakon sastanaka sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, kako su u potpunosti saglasni u tome da se u BiH moraju rješavati ona pitanja oko kojih postoji saglasnost.

Dodik je istakao da su SNSD i HDZ BiH saglasni oko evropskog puta BiH, navodeći da 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije trebaju biti stavljeni na dneveni red te da se vidi na koji način može da se postigne konsenzus.

Naglašava da postoje različita mišljenja oko NATO saveza i ulaska BiH u Alijansu, ali da ove dvije strane ta različita mišljenja uvažavaju.

Dodik je izrazio zadovoljstvo dinamikom donošenja odluka u Vijeću ministara, dodajući da je ono što je dogovoreno dosada ispoštovano te da je potrebno naći model da Vijeće ministara drži sjednice s vladama entiteta.

Također očekuje i brzo formiranje Vlade FBiH, a upozorava da će ako neka banka ne bude htjela da finansira projekte u RS-u biti protiv projekata u FBiH, koje bi finansirala ista banka te da očekuje razgovore o tome.

Razgovarano i o istočnoj gasnoj interkonekciji, a predsjednik RS-a navodi da je dogovoreno da se i u narednim danima razgovara o tome kako bi se odblokirao proces.

Razgovorano je i o kadrovskim pitanjima, ali i o tome na koji način koncipirati i doći do usaglašene strukture budžeta BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i lider HDZ-a Dragan Čović izrazio je nakon sastanka uvjerenje da će uslijediti izraženija dinamiku u radu Vijeća ministara BiH, a kada je u pitanju 14 prioriteta, vjeruje da se njih u paketu može staviti u proceduru kroz Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH.

-Za nas prioritet da stvorimo ambijent da imamo proračun na razini BiH, tako da možemo normalno funkcionirati – naglasio je.

Informirao je Dodika o procesu formiranja Vlade FBiH, ocijenivši da nema razloga da se Vlada ne uspostavi što prije, najavivši za sutra o tome razgovore s predstavnicima ‘Osmorke’.

-Nadam se da će unutar bošnjačke političke scene biti razumijevanja da je ovo aktuelni politički trenutak koji se treba pratiti, i da nikome neće ići u prilog bilo kakve blokade oko FBiH. Uvjeren sam da će HDZ s partnerima naći dovoljno mudrosti da se vrlo skoro na Zastupničkom domu potvrdi Vlada FBiH – izajvio je Čović.