Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Rukovodstvo Predstavničkog doma PFBiH pozvalo Bradaru, Stojanovića i Lendu na sastanak

bradara lendo stojanovic

Podsjetimo, kandidati za predsjednika/potpredsjednike Federacije BiH Lidija Bradara i Igor Stojanović juče su na sastanku, kojem nije prisustvovao kandidat Refik Lendo, postigli dogovor da Bradara bude predsjednica, a Stojanović i Lendo potpredsjednici

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PD PFBiH) pozvalo je kandidate za predsjednika/potpredsjednike FBiH na sastanak u petak, 24. februara, kako bi se dogovorili o izboru novog predsjedništva ovog bh. entiteta.

Predsjedavajuća PD PFBiH Mirjana Marinković-Lepić je navela da će sastanak biti održan u 11.00 časova.

“Na ovaj korak smo se odlučili s obzirom na to da imamo i političku i društvenu odgovornost, kao rukovodstvo Predstavničkog doma da damo svoj doprinos i tako uradimo sve što je u našoj moći da procedure budu do kraja ispoštovane. S obzirom da ovaj postupak nije do kraja regulisan u smislu detalja, kako će se to uraditi”, navela je Marinković-Lepić.

Dodala je da će, na osnovu rezultata sastanka, vidjeti šta dalje kada je u pitanju zakazivanje sjednice PD PFBiH.

Potpredsjedavajuća PD PFBiH Edina Gabela je navela da su od samog početka inicirali sastanak sa Centralnom izbornom komisijom (CIK), kako ne bi prekršili nijedan korak u proceduri.

“Uvijek smo radili u dogovoru u skladu s Ustavom i zakonima. Nakon dopisa od Bradare i Stojanovića, inicirali smo sastanak rukovodstva Doma, na kojem smo ustanovili da nema dogovora. Nema potpisa tri ravnopravna člana, izabrana u Predstavničkom domu. Dobili su našu podršku i nadamo se da će odgovorno postupiti i odazvati se sastanku u petak”, istakla je Gabela.

Podsjetimo, kandidati za predsjednika/potpredsjednike Federacije BiH Lidija Bradara i Igor Stojanović juče su na sastanku, kojem nije prisustvovao kandidat Refik Lendo, postigli dogovor da Bradara bude predsjednica, a Stojanović i Lendo potpredsjednici.

Lendo je nakon toga izjavio da je odluka Bradare i Stojanovića da bez dogovora s njim imenuju predsjednika “protivustavna, neprovodiva i neprihvatljiva jer se njome u potpunosti zanemaruje volja izabranih predstavnika bošnjačkog naroda”.

Navedena odluka je proslijeđena Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na odlučivanje.