Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

antalija

Dodik i Džaferović se sastali s Varhelyjem i Pahorom, objavljeno je šta su bile teme razgovora

20220311_2_52574538_74579263_Web

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, članovi Predsjedništva BiH i komesar Varhely razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji i evropskom putu Bosne i Hercegovine na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Milorad Dodik razgovarali su u Antaliji sa EU komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyjem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, članovi Predsjedništva BiH i komesar Varhely razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji i evropskom putu Bosne i Hercegovine na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, i modalitetima za unapređenje rada i funkcionisanja svih nivoa vlasti u cilju što skorijeg sticanja kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredijeljenost za intenziviranje aktivnosti na evropskom putu Bosne i Hercegovine, koji je u interesu svih njenih građana.

Komesar EU za susjedstvo i proširenje pozvao je članove Predsjedništva BiH na ubrzaniji rad na reformama, koje su neophodne za dobijanje kandidatskog statusa. Konkretni koraci i progres na evropskom putu u interesu je Bosne i Hercegovine, regije kao i Evropske unije, zaključeno je prilikom susreta.

Članovi Predsjedništva BiH se sastali sa predsjednikom Slovenije Pahorom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović sastali se u Antaliji sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović i Dodik razgovarali su s Pahorom na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, čiji je AA globalni komunikacijski partner.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili predsjedniku Slovenije na ličnom angažmanu i inicijativi da se ubrzaju procesi ka sticanju kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Pahor je i ovom prilikom podržao evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i proces proširenja Evropske unije. Ponovio je podršku ubrzanom pristupu regije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, sa posebnim akcentom na Bosnu i Hercegovinu.

Tema razgovora je bila i aktuelna politička situacija na regionalnom i globalnom nivou.