Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

položili vijence

Dodik i Vučić otkrili spomen-ploču na Sremskoj Rači: “Osveta Srba je što postoje”

dodik raca2 (1)

Svečanosti Dana sjećanja prisustvuju i predsjednik RS Željka Cvijanović, premijerka Srbije Ana Brnabić

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrili su danas na mostu preko rijeke Save između Rače i Sremske Rače spomen-ploču Srbima ubijenim i prognanim u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” 1995. godine.

Dodik i Vučić zatim su, na svečanoj ceremoniji uz učešće Garde Vojske Srbije, položili vijence na spomen-ploču sa natpisom:

“Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas.”

Nakon polaganja vijenaca, Dodik i Vučić odali su počast žrtvama minutom ćutanja, tokom kojeg su se čuo zvuk zvona za upokojene.

Svečanosti Dana sjećanja prisustvuju i predsjednik RS Željka Cvijanović, premijerka Srbije Ana Brnabić.

Dodik je rekao da je Hrvatska akcijom “Oluja” pobila i istjerala Srbe, ali da Srbi neće nestati i da je osveta Srba što danas postoje.

Dodik je također kazao da su te 1995. godine na Petrovačkoj cesti ubijeni i šestogodišnji Jovica Drča, devetogodišnja Nevenka Rajić, Žarko Rajić od devet godina i Darko Vuković, koji je imao 13 godina.

On je naglasio da osveta Srba nije i neće biti smrt, nego je veća od toga.

“Naša osveta je veća od toga, naša osveta je život, naša osveta je sloboda naša osveta je mir, a to je snaga veća od svakog zla. Naša osveta je i to što i danas postojimo i to što naš narod danas ima svoju slobodu u svojoj RS i svojoj Srbiji”, istakao je Dodik.