Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik im ponovo dao obećanje: Radnici Željeznica RS-a prekinuli štrajk glađu

strajk gladju111

Radnici Željeznica RS-a odlučili su danas da prekinu štrajk glađu.

U proteklih devet dana niko od uprave i resornog ministarstva nije razgovarao s ovim radnicima, a danas ih je primio entitetski predsjednik Milorad Dodik, nakon čega su odlučili da obustave štrajk glađu.

Predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS-a Zlatko Marin rekao je novinarima da prekidaju štrajk glađu, jer su dobili od Dodika obećanje da će sutra biti uplaćene naknade za dva topla obroka i dva prevoza te da će ostala dugovanja biti izmirena u narednom periodu.

Kada su u pitanju ovjere zdravstvenih knjižica, Dodik nije imao potpuno informaciju i očekuje da to nadležne institucije riješe.

-Štrajk prekidamo zbog našeg zdravlja, jer za to nikoga od nadležnih nije bilo briga – rekao je on, ističući da su štrajkom, kako kaže, željeli da upoznaju javnost šta se dešava u ovom javnom preduzeću i koliko se poštuju prava radnika.

-Obišli smo sve institucije RS-a, a jedino je Dodik izrazio spremnost da razgovara s nama – dodao je Marin, koji smatra da su ipak uspjeli da “probude javnost, ali ih je slabo shvatila i podržala”.

Ne očekuju sankcije uprave, koja ne priznaje štrajk kao lagalan.

U martu ove godine također je jedan broj radnika Željeznica RS-a štrajkom glađu tražio redovnu uplatu naknada i drugih davanja, a štrajk su prekinuli nakon razgovora s Dodikom.

Iz istih razloga ušli su i u ovaj štrajk.