Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osmanović na otvaranju Expo-a u Kini: Jačanje kulturne strateške razmjene

BiH

200917Kina1

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović boravi u Kini gdje je u Dunghuangu prisustvovao otvaranju međunarodnog Expo-a.

Osmanović se obratio prisutnima ističući izuzetno dobru saradnju i odlične odnose Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine, kao i kontinuiranu pomoć Bosni i Hercegovini kroz realizaciju mnogih projekata u različitim oblastima.

– Za nas je izuzetno značajno da smo dio inicijative Pojas i put, i želimo da damo naš snažan doprinos kako kroz platformu saradnje Kine i zemalja centralno-istočne Evrope, tako i kroz sve druge oblike saradnje koji imaju za cilj zajednički prosperitet – rekao je Osmanović.

Istakao je da Bosna i Hercegovina ima izuzetno bogato kulturno istorijskog naslijeđe i kroz vijekove predstavlja mjesto preplitanja tri velike civilizacije i četri velike religije.

– Protekli period pokazao nam je da je kultura izuzetno važna za očuvanje mira i izgradnju demokratskog društva. Očuvanje i njegovanje kulturne raznolikosti preduslov je egizistencije osnovnih humanističkih vrijednosti i temeljnih ljudskih prava – istakao je Osmanović te podsjetio da Bosna i Hercegovina poseban naglasak stavlja na kulturni turizam kroz turističku ponudu koja povezuje materijalno i nematerijalno naslijeđe.

Predviđeno je da tokom boravka u Kini Osmanović prisustvuje ministarskom forumu, a očekuje se i bilateralni sastanak s ministrom kulture Narodne republike Kine tokom kojeg bi trebalo da bude potpisan Izvršni program saradnje Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva kulture Kine za 2018-2021.godinu, saopćeno je iz bh. ministarstva.