Sve ovisi o jednom

Dodik ima većinu za mijenjanje Ustava, pridružuje mu se i SDA?

Sve glasnije se priča da bi dio nove većine u RS mogla da bude i SDA, što bi značilo dvotrećinski blok u Narodnoj skupštini

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS trenutno broji sigurnih 55 poslanika partija iz Republike Srpske, što je daleko više od potrebne proste većine od 42 poslanika, ali je još upitna dvotrećinska većina od 56 poslanika.

Naime, nakon što je Obren Petrović dogovorio da će njegova dva poslanika biti dio kluba SNSD, to znači da će ovaj klub za sada imati 31 poslanika, piše portal Srpskainfo.

Kada je riječ o DNS, ta stranka je na izborima osvojila 12 mandata, ali je Milorad Dodik poručio Marku Paviću da ne računa na trojicu “mangupa”, pa ih je zasad samo devet u igri.

Socijalisti u većinu ulaze sa sedam poslanika, Ujedinjena Srpska sa četiri nakon što ih je pojačao Kostadin Vasić, koji je izbačen iz SDS, dok NDP Dragana Čavića ima četiri mandata.

Jedino se spekuliše da Krsto Jandrić nije najsretniji zbog koalicije NDP sa Dodikom, ali se na njega i dalje računa da bude dio većine.

Sve glasnije se priča da bi dio nove većine u RS mogla da bude i SDA, što bi značilo dvotrećinski blok u Narodnoj skupštini.

Između ostalog, tolika većina je potrebna i zbog izmjene Ustava RS koje godinama čekaju na usvajanje upravo zbog veta Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Izmjene Ustava RS, između ostalog, predviđaju formalno ukidanje smrtne kazne i proglašenje Banjaluke za glavni grad Srpske.

Međutim, nije isključeno da će se još neko od poslanika SDS priključiti SNSD i u tom slučaju bi srpske partije same imale dvije trećine poslanika.