Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

presica u istočnom sarajevu

Dodik: Inzko je obmanuo Vijeće sigurnosti UN-a, njegove tvrdnje graniče sa laži

Источно Сарајево – Милорад Додик

Dodik je istakao da je Inzko juče iznio niz tvrdnji koje nisu tačne i “graniče sa laži” u pogledu onoga što predviđa Dejtonski mirovni sporazum

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je visoki predstavnik Valentin Inzko, predstavljajući redovni polugodišnji izvještaj o stanju u BiH, “masovno obmanuo” Vijeće bezbjednosti UN iznoseći niz neistina o mnogim stvarima u BiH.

On je istakao da je Inzko juče iznio niz tvrdnji koje nisu tačne i “graniče sa laži” u pogledu onoga što predviđa Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da Inzko nema prava ni da se referira na sporazume političkih stranaka u BiH, što je juče učinio, niti da ocjenjuje šta koja stranka treba da radi.

“On nema nadležnosti za to. Degutantno je i smiješno da on govori o sporazumu koji su potpisale stranke”, poručio je Dodik, navodeći da čak i taj sporazum od 5. augusta, koji više ne važi, pokazuje da su SNSD, HDZ BiH i SDA saglasni da se ukine “ta famozna i mrska institucija koja se zove OHR”.

On je podsjetio da je visoki predstavnik u BiH uveden aneskom 10 Dejtonskog sporazuma, gdje je jasno navedeno da visoki predstavnik ima mandat da upozorava, prati, predlaže, sugeriše i ništa više.

“Visoki predstavnik je sam sebi u Bonu pribavio bonska ovlaštenja koja su protivna Dejtonskom sporazumu i uveo bezakonje u BiH”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je visoki predstavnik donosio nezakonite akte, namećući rješenja, podsjetivši da je i Carlos Westendorp, koji je bio visoki predstavnik u vrijeme kada su uvedena bonska ovlaštenja, rekao da to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Visoki predstavnik je masovno kršio Dejtonski mirovni sporazum i doveo BiH u poziciju sadašnje blokade”, naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da ni NATO integracije nisu pitanje visokog predstavnika, a da je on u svom izvještaju Vijeću bezbjednosti UN govorio o tome.

“On nije zadužen ni za evropske integracije, to je stvar organa i instutcija na različitim nivoima BiH, gdje je uspostavljen mehanizam koordinacije da bi se referisali prema evropskim integracijama”, rekao je Dodik i dodao da je visoki predstavnik isključivo zadužen za civilno sprovođenje Dejtonskog sporazuma.

Prema Dodikovim riječima, ni uslovi i ciljevi koje visoki predstavnik spominje – “pet plus dva” nisu dio Dejtonskog sporazuma.

“To je dio izmišljenih principa koje je nametnuo OHR kako bi se zadržao u BiH. To su stavovi OHR-a, a ne Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik.

On je istakao da visoki predstavnik nema pravo da tumači ni Mišljenje EU, a u tom pogledu tumačio je samo ono što mu odgovara. “Nije se referisao na dio koji govori o tome da BiH ne može da nastavi put EU integracija ukoliko ima visokog predstavnika”, kaže Dodik.

Dodik je dodao i da je Vijeće za implementaciju mira samoproglašeni organ, koji nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Formirala ga je grupa zemalja koje su htjele da vrše politički uticaj i koje su davale političku podršku bezakonju visokog predstavnika u proteklom vremenu”, podsjetio je Dodik, navodeći da visoki predstavnik nastavlja da Republiku Srpsku locira kao glavni problem samo zato što ovaj entitet ne prihvata da njegova i politika nekih zapadnih zemalja bude i njena politika.

On je ocijenio da je vidljivo da je visoki predstavnik navijački nastrojen prema bošnjačkoj strani.

“Najavljenu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske okarakterisao je kao neko mjesto koje može da proizvede probleme, a tek nakon toga se referiše na priču o deklaraciji SDA, koja je donesena nekih dva mjeseca prije. Ali za deklaraciju ne kaže da je antidejtonska, kao što je sklon da sve što dođe iz Republike Srpske proglašava antidejtonskim”, kaže Dodik, ističući da i to pokazuje koliko visoki predstavnik podržava bošnjačku stranu.

On ističe i da visoki predstavnik u svom nastupu u New Yorku obmanjuje Vijeće bezbjednosti govoreći da su u koalicija na nivou BiH i DF i SBB BiH.

“HDZ BiH ne da DF-u da ‘primiriše koaliciji’. Kaže, SDA i HDZ održavaju svoj dugogodišnji savez, pridružuje im se DF. Je li ovo istina? Pitam sve u BiH je li ovo istina. Pitajte HDZ je li ovo istina. Ni DF neće sa HDZ-om, a on govori da su oni zajedno. Obmanjuje Vijeće bezbjednosti”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da RS odbacuje nastup visokog predstavnika i izvještaj Vijeće bezbjednosti UN.