Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik ismijan zbog izjave o Trumpu i Republici Srpskoj: “Smiješno. To otkriva da je slab lider”

dodik trump
Foto: Pixsell

Milorad Dodik poznat je po takvim eskapadama, svako malo najavljuje odcjepljenje, referendum, proglašava BiH nefunkcionalnom državom

“Ako na američkim izborima pobijedi Donald Trump, neću oklijevati da proglasim neovisnost Republike Srpske”, kazao je predsjednik entiteta u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik za beogradsku TV Prva.

Milorad Dodik je rekao kako je planirao proglasiti nezavisnost Republike Srpske još dok je Donald Trump bio predsjednik SAD, ali “neki oko mene su se uplašili i to nisam uradio. Moram reći da mi je danas žao što to nisam napravio”, kazao je Dodik, ne ulazeći u detalje, poput onih – zašto misli da bi ga Trump, bez obzira na njegovu nepredvidivost, podržao u tome.

Uvijek ista priča

Inače, Milorad Dodik poznat je po takvim eskapadama, svako malo najavljuje odcjepljenje, referendum, proglašava BiH nefunkcionalnom državom. Dodik je u tom razgovoru kazao da “vjeruje u nezavisnost Republike Srpske” te “smatra da će se jednog dana dogoditi”.

Iako Dodik često najavljuje i prijeti odvajanjem i rušenjem BiH kao jedinstvene države, kako piše RSE, “teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države s dva entiteta i Brčko Distriktom garantirani su Daytonskim mirovnim sporazumom, a ovaj sporazum i Ustav BiH ne daju pravo na odcjepljenje nijednom entitetu”.

Slično je i s referendumom koji često najavljuje. Tako i bivši ministar vanjskih poslova BiH i potpredsjednik oporbene stranke Partija demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak smatra da Milorad Dodik “neće proglasiti nezavisnost ni ako u SAD-u na izborima pobijedi Trump”.

– Dodik to nije napravio ni kad je Trump prvi put bio predsjednik SAD, podsjeća Crnadak.

“Slab lider”

Podsjetimo da je Dodik pod sankcijama SAD-a, njemu su ih uvodile tri zadnje američke administracije – Obamina, Trumpova i Bidenova. Tako Crnadak tvrdi kako je smiješno da bi Dodik dobio američku podršku za nezavisnost Republike Srpske.

– Dodiku više niko ne vjeruje, on je na kraju svog političkog puta, ne smije više ni zakon o nepokretnoj imovini RS usvojiti, a kamo li proglasiti nezavisnost. Na kraju, izjava da je odustao od nezavisnosti Republike Srpske samo zato što su se njegovi suradnici uplašili pokazuje da je on slab lider, koji nema odlučnosti i stalno kalkulira, rekao je, pak Crnadak za Srpskainfo.