Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik iz Sankt Peterburga: Putin je potvrdio podršku BiH, ali…

BiH

dodik i putin
Sa jednog od ranijih sastanaka Dodika i Putina

Predsjednik RS izjavio je da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom danas razgovarao o novim projektima koje bi trebalo da otpočnu, prije svega o rekonstrukciji dvije termoelektrane i pomoći u nabavci helikoptera za potrebe Civilne zaštite Republike Srpske.

“Postoji podrška svim tim projektima od predsjednika Rusije i postoji naravno i njegovo razumijevanje za našu političku situaciju u pogledu stalnih nastojanja da se RS izloži pritiscima koji treba da devalviraju njena prava i nadležnosti”, rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Sankt Peterburga.

Dodik je istakao da je fasciniran činjenicom da je Putin sam ukazivao na te izazove koji mogu da budu opasni i i potvrdio privrženost poštivanju međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Putin je potvrdio podršku BiH i njenom teritorijalnom integritetu, ali isto tako ništa manje i podršku suverenim pravima koja RS i entiteti imaju i to je poznata politika Ruske Federacije i njenog predsjednika”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS prihvatio je poziv predsjednika Južne Osetije Anatolija Bilibova da u avgustu prisustvuje svečanosti povodom 10 godina nezavisnosti ove zakavkaske republike.

Dodik se sa Bilibovim sastao u Sankt Peterburgu, gdje učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu, saopštila je pres služba predsjednika Južne Osetije.

U saopštenju se navodi da su sagovornici razmotrili rezultate posjete Bilibova RS-u u januaru ove godine, kao i predstojeću proslavu jubileja proglašenja nezavisnosti Južne Osetije.

Bilibov je u januaru boravio u Banjoj Luci


“Razumijem da je naš prethodni susret izazvao određena reagovanja, a neke političke snage su počele da se uzbuđuju i provode svoje igre. Ali, to nas ne treba da brine. Ja potvrđujem svoj poziv u Južnu Osetiju na obilježavanje 10 godina nezavisnosti”, rekao je Bilibov.

Dodik je rekao da prihvata poziv i da će prisustvovati svečanosti u avgustu.

U saopštenju se navodi da su Dodik i Bilibov razgovarali i o političkim, ekonomskim i kulturnim mogućnostima saradnje, u okviru ranije potpisanih sporazuma o saradnji između dvije republike.

Inače, Južnu Osetiju službeno priznaju i s njom imaju uspostavljene diplomatske odnose Rusija, Nikaragva, Venezuela i Nauru, te Abhazija i Pridnjestrovlje koje međutim i same imaju neriješen status. Odvajanje od međunarodno priznate Gruzije za sada nije priznala niti jedna međunarodna organizacija (kao UN, OSCE, EU…).