Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: James Layon je antisrpski pas rata

BiH

dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je kritizirao Jamesa Layona, bivšeg člana Međunarodne krizne skupine i nekadašnjeg službenika u Uredu predstavnika EU za BiH, zbog optužbi koje je na njegov račun iznio u autorskom tekstu za list “Foreign Policy”.

Lyon je, između ostalog, optužio Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina za razbijanje BiH i ocijenio da će u slučaju da se održi referendum u RS-u zakazan za 15. novembra, u BiH i Srbiji “ponovno izbiti rat s teškim posljedicama”, prenosi Tanjug.

Dodik je za beogradske medije, reagirajući na Lyonove optužbe, rekao da je bivši član Međunarodne krizne skupine uvijek tendenciozno radio protiv srpskog interesa.

[yuzo_related]

“Najobičniji plaćenik, koji je dolazio kod mene i molio da mu mimo procedure odobrim koncesiju za izgradnju, ja odbijem i poslije sam ja kriminalac. Kao kockar je propao financijski, pa se opet uvalio u Ured visokog predstavnika i piše izvještaje SB-u, čuvajući posao, za koji je visoko plaćen”, kazao je Dodik.

Lyon je za američki magazin napisao da referendum u RS-u 15. novembra mnogi vide kao slabo prikriven referendum o neovisnosti i da “poslije 20 godina mira, RS prijeti da uništi sporazum koji je Bosnu održao zajedno”, a što “Zapad mora zaustaviti”.

“Referenduma neće biti 15. novembra, i to je slagao! Deset godina slušamo istu priču o četiri zahtjeva: rehabilitirati ulogu Amerike, rehabilitirati i dovesti specijalnog predstavnika, rehabilitirati visokog predstavnika, izvršiti reviziju Dejtona do njegove potpune promjene. Žao mi je, neće biti. Ne ​​slažem se!”, istaknuo je predsjednik RS-a.

U izjavio za beogradski “Blic” Dodik je Lyona nazvao “psom rata”, koji je pokušao da se obogati u poslijeratnom društvu i u tome nije uspio.

“To je licemjer koji je s muslimanima u Sarajevu držao restorane. Službenik Ureda visokog predstavnika zbog kojeg BiH danas nema zastavu, himnu, nema ništa. Sve što je urađeno, urađeno je loše, a to pokušava da sakrije, obračunavajući se s idejom o referendumu i to militantnim sredstvima”, dodao je Dodik.