BiH

član predsjedništva BiH

Dodik kaže da će pripremiti RS-exit po uzoru na Brexit

16/02/2020

"Može da dođe ko god hoće, može da dođe i predsjednik SAD Donald Trump i da traži da odustanemo od ove priče i da pustimo da Ustavni sud funkcioniše ovako. Mi ne smijemo to da uradimo", poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da očekuje da Narodna skupština Republike Srpske sutra na posebnoj sjednici jedinstveno odbaci antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i istakao da Srbi u BiH, ukoliko žele da opstanu, očuvaju imovinu, indentitet i Srpsku pravoslavnu crkvu  moraju da odgovore na pokušaj razvlašćivanja RS-a.

“U parlamentu očekujem da će sve parlamentarne partije iz Republike Srpske biti jedinstvene u nastojanju da potvrdimo ranije utvrđeni stav na sastanku kod predsjednika RS, gdje smo rekli da je ovim pređena crvena linija”, rekao je Dodik večeras za ATV.

On je naveo da će novi zakon o Ustavnom sudu, koji bi se uskoro mogao naći u parlamentarnoj proceduri u Parlamentu BiH, sadržiti način izbora sudija iz BiH, te istakao da bi izbor šest domaćih sudija ostao kao i sada, dok bi trojicu iz BiH, koji bi zamijenili sadašnje strane sudije, biralo Predsjedništvo BiH po sistemu Srbin – Hrvat – Bošnjak i da ih potvrđuje Dom naroda.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, najavio da će već u toku iduće sedmice ili one nakon nje, SNSD i HDZ BiH predati u parlament BiH prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

“Vjerujem da ćemo to učini zajedno, mi iz SNSD-a, iz Republike Srpske i HNS, odnosno HDZ, ićemo na Parlament. Naravno nema odlike, ako ne glasaju Bošnjaci, ali oni moraju da objasne zašto ne glasaju. Da li ćemo mi prihvatiti tu njihovu argumentaciju zato neće, pa se vratiti u Parlament o tome ćemo procjenjivati, ali je vjerovatnije da nećemo prihvatiti i da ćemo se vratiti u Narodnu skupštinu i onda donijeti čitav jedan plan koji bi se mogao nazvati RS-exit”, naveo je Dodik i istakao da je i razdruživanje Velike Britanije i EU dobar primjer da se sve to može učiniti mirno.

Dodik je istakao da je dobro što Srpska ima značajan nivo saglasnosti sa političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH da se zajedno zalažu za to da sudije stranci odu iz Ustavnog suda BiH.

“To se vidjelo i juče kada je HNS rekao da je i njihov prioritet da strane sudije odu iz Ustavnog suda. Sada imate situaciju da od tri konstitutivna naroda, predstavici dva smatraju da to pitanje treba da se riješi, a onda Bošnjaci kažu mi se ne bojimo. Šta se imaju bojati? Niko njih ne napada Republika Srpska, niti ima plan, nit resurs, niti hoće, niti ima teritorijalne pretenzije prema Federaciji BiH. Čega se oni boje, kome oni to podvaljuju. I onda kažu – neće ultimatum proći, koji ultimatum?”, pita Dodik.

Dodik kaže da će sve biti demokratski predloženo, te da bošnjački predstavnici mogu da to odbiju, ali će to morati da obrazlože.

“Nakon toga mi ćemo odličiti šta ćemo dalje. Nakon toga, vjerovatno, slijedi proces koji teba da se završi referendumom”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska u ovoj situaciji mora da pokaže politički karakter.

“Može da dođe ko god hoće, može da dođe i predsjednik SAD Donald Trump i da traži da odustanemo od ove priče i da pustimo da Ustavni sud funkcioniše ovako. Mi ne smijemo to da uradimo”, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.