Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Ko želi da uči neki drugi jezik, neka ga uči na drugoj strani

milorad dodik intervju (1)

Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da u Ustavu RS-a stoji “jezik bošnjačkog naroda“ i da se u RS-u samo on može učiti u školama.

-Postoje Ustav i zakon i tu nema dileme.Ko želi da uči neki drugi jezik, neka ga uči na onoj drugoj strani. Ovdje će se učiti onako kako kaže Ustav RS – ustvrdio je Dodik.

U izjavi novinarima u Dubokovcu kod Bosanskog Broda rekao je da nije ništa novo zahtjev Savjeta roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice da im u đačkim knjižicama bude upisan bosanski jezik, ali da će đaci u školama u RS-u učiti jezik predviđen Ustavom RS-a.

Ponovio je da SNSD ostaje pri stavu da referednum o 9. januaru kao Danu RS-a treba da bude održan zajedno s lokalnim izborima, 2. oktobra.

Građani bi se, kaže, na taj dan izjasnili i o pitanju “Da li ste za to da se 9. januar slavi kao Dan RS”?

-Jedan od najvažnijih razloga za to je faktor vremena, budući da dva mjeseca nakon izbora proslavljamo Dan RS-a, pa je neophodno provesti procedure da bi se to formalizovalo – naveo je on.

Ustavni sud BiH osporio je još prošle godine 9. januar kao Dan RS-a, a nedavno je donio i odluku da svaki narod ima pravo da svoj jezik naziva kako hoće.

U Ustavnu RS-a piše da su u tom bh. entitetu u zvaničnoj upotrebi jezik bošnjačkog naroda, jezik srpskog naroda i jezik hrvatskog naroda.