Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član predsjedništva bih

Dodik: Korona virus će negativno uticati na privredna kretanja u RS

dodik press2 (1)

– Želimo da skrenemo pažnju građanima da vjeruju nadležnima i prate uputstva – rekao je Dodik

Korona virus će negativno uticati na privredna kretanja u Republici Srpskoj (RS) – rekao je danas predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik te istakao da je Izvršni komitet te stranke podržao mjere Vlade RS za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona u tom bh. entitetu.

Negativni trendovi će se, kaže, odraziti na pad ekonomije, a najviše će biti pogođene oblasti transporta, turizma i prerađivačke industrije te se očekuje smanjenje likvidnosti, porast nivoa rizičnih kredita i rast kamatnih stopa.

Izvršni komitet SNSD-a podržao formiranje Štaba Vlade RS-a za saradnju s privredom u okviru kojeg postoji posebno odjeljenje za komunikaciju, a očekuje da će javna preduzeća, na koja je naslonjen realni sektor – šume, vode, elektroprivreda, rudnici, željeznice, u cilju održavganja nivoa zaposlenosti, izvršiti maksimalnu mobilizaciju i omogućiti snabdijevanje realnog sektora bez obzira na međusobna potraživanja i obaveze.

Dodik je, nakon sjednice Izvršnog komieta SNSD-a, na konferenciji za novinare rekao i da SNSD očekuje da će Agencija za bankarstvo RS uvesti određene mjere koje će dovesti do olakšavanja pozicije preduzeća koja se bave poslovima koji su ugroženi zbog pojave virusa.

Izvršni komitet SNSD-a traži i hitno rješavanje problema transporta robe iz RS, odnosno BiH kroz treće zemlje.

– Želimo da skrenemo pažnju građanima da vjeruju nadležnima i prate uputstva – rekao je Dodik.

Tvrdi da je SDA, “blokirajući izbor organa vlasti na nivou BiH sprečavala da SNSD s koalicionim partnerima, kao pobjednicima na izborima 2018. godine, ostvari učešće na nivou BiH što je obaveza nakon svakih izbora”.

– Cilj SDA je bio zadržati po svaku cijenu SDS i PDP kao svoje lojalne saradnike u nanosenju štete RS…, ustvrdio je, između ostalog, Dodik navodeći da je “funkcionisanje institucija na nivou BiH ugroženo upornim protivustavnim djelovanjem SDA što traje u kontinuitetu od zaključenja Dejtonskog sporazuma, a intezivirano je od izbora 2014. godine”.