Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Mehanizam koordinacije najveća pobjeda RS poslije Dejtona

BiH

milorad_dodik222

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je najveća politička pobjeda RS poslije Dejtona uspostavljanje mehanizam kooridinacije nakon što je odbačen koncept funkcionalne BiH, koji je značio smanjenje nadležnosti Republike Srpske.

Dodik je rekao da je koncept funkcionalne BiH, koji je značio i dodatnu centralizaciju svih funkcija u BiH, provodila međunarodna zajednica.

On je istakao da se RS suprostavila tom konceptu i u veoma teškoj političkoj borbi ga odbacila i došla do mehanizma koordinacije, koji podrazumijeva uvažavanje nadležnosti kako je to i predviđeno ustavom i zakonima.

Prema njegovim riječima, u BiH su bili mnogi visoki predstavnici koji su radili protiv Republike Srpske, kao i drugi zvaničnici koji su morali da slijede politiku međunarodne zajednice, a to je značilo što slabija RS, a jače institucije BiH.

Dodik je naglasio da je zajedno sa svojim saradnicama dok je obavljao i funkciju premijera i predsjednika RS činio sve da nađe odgovore na rješenja koja nisu bila laka.

On je podsjetio da se kao predsjednik Vlade RS suprostavio da policija pređe u nadležnost BiH.

Dodik je istakao da je u proteklom periodu bilo ozbiljnih pritisaka, da se prijetilo i njemu lično i njegovoj porodici, te da je u to vrijeme trebalo da se suprostavi onome što je bilo loše za RS.

On je napomenuo da je vlast RS u proteklom periodu obnovila sve objekte i infrastrukturu koji su oštećeni u ratu, napravila novu infrastrukturu, gradila domove zdravlja, obnavljala škole.

Dodik je naveo da će RS ovde godine dobiti 120 kilometara auto-puta, novi klinički centar u Banjaluci, bolnicu u Istočnom Sarajevu, a kreće i izgradnja bolnice u Doboju, te podsjetio na novu bolnicu koja je napravljena u Bijeljini.

Prema njegovim riječima, radilo se na poboljšanju standarda ljudi, rješavanju stambenog smještaj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, rješavanju problema poljoprivrednika, a povećane su plate i penzije.

Predsjednik RS je istakao da je ponosan da u RS nema nijednog socijalnog štrajka.

“Učinio sam sve što sam mogao, radio sam zajedno sa svojim partnerima. Želim da ljudi znaju da nije bilo lako”, rekao je Dodik.

On je istakao da je ponosan i na slobodu govora u RS i odbacio bilo kakvu mogućnost da neko bude napadnut zbog javno izrečenog stava, te naglasio da se ljudima koji obavljaju važne funkcije mora omogućiti sloboda.

“Uvjeren sam da je RS na dobrom putu. Nije dovedena u pitanje ozbiljnom izdajom koju su uradili naši predstavnici u zajedničkim institucijama BiH. Sve su učinili da devastiraju RS i njen položaj”, rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio svima koji su za njega glasali, podsjetivši da je u dva mandata obavljao funkciju predsjednika RS, što nijednom političaru do sada nije pošlo za rukom.