Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"predložiće"

Dodik najavio svoj prijedlog povećanja minimalca u RS od 1. januara

milorad dodik
Foto: Screenshot/ Federalna.ba
Milorad Dodik

Komantarisao je Dodik i govor Željka Komšića u Ujedinjenim nacijama

Lider vladajućeg SNSD-a u Republici Srpskoj i predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik, smatra da minimalna plata u Republici Srpskoj treba da bude 1.050 KM.

Dodikova najava dolazi nakon što se u proteklom periodu slična najava o povećanju minimalca mogla čuti u Federaciji BiH. Tamo je najavljen minimalac od okruglo 1.000 KM. No, iz Udruženja poslodavaca su praktički tu namjeru okarakterizirali veoma lošom. Smatraju da će, ako se to desi, a prethodno se ne promjene zakoni koji se tiču nameta na plaće koje uzima država, nastati haos.

Dodik je danas izjavio je rekao da će to predložiti Vladi, sindikatu i poslodavcima.

“Јa ću ostati pri svom prijedlogu da minimalna plata u Republici Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 maraka. Vjerujem da će dobiti podršku Vlade i da ćemo pred Novu godinu utvrditi nivo minimalne plate od 1.050 KM”, rekao je Dodik.

Povećanje minimalne plate uticaće na povećanje prosječne plate u RS, prenosi RTRS.

“Moramo da obezbijedimo što je moguće bolje plate našim ljudima. Da oni koji primaju i zarađuju minimalne plate imaju dovoljno novca da žive od tih plata”, kazao je Dodik. Podsjećamo, vladajuća kaolicija predvođena SNSD-om u RS ima većinu u NSRS, a Vladu RS vodi SNSD-ov Radovan Višković. Biće zanimljivo vidjeti kako će na Dodikov prijedlog odgovoriti Vlada RS, s obzirom da je u pitanju egzistencija običnih ljudi! I hoće li Dodik ovaj insistirati po svaku cijenu na svom prijedlogu.

Komantarisao je i govor Željka Komšića u Ujedinjenim nacijama, ustvrdivši da je on “pokušavao da izigrava nekoga ko ima autoritet”.

“Komšić je iznosio svoje lične stavove, da to nisu stavovi koji su usaglašeni na Predsjedništvu, kako je to ranije bilo. Očigledno je da je propala spoljna politika BiH. Sada samo članovi, odnosno predsjedavajući, odlaze na međunarodne sastanke i iznose svoje stavove. To svakako ne vodi ničemu i nema tu reprezenatativnosti u pogledu organa nego ima onoga što je samo njegov stav, a to je samo jedna od tri istine u Bosni i Hercegovini koju je iznosio Komšić”, naglasio je Dodik.

Olujni vjetar odnio krov s tribine, prekidi u najapanju strujom, na snazi upozorenje FHMZ