Zločini u Jasenovcu

Dodik: Moramo da živimo u miru, jedni s drugima

Доња Градина – Милорад Додик-1

– Moramo da živimo u miru s drugima – rekao je Dodik i dodao da će u Gradini biti izgrađen veliki memorijalni kompleks

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da će to biti mjesto sjećanja na velika stradanja u koncentracionom logoru Јasenovac, ali i mira i okupljanja, jer niko ne želi nikakav sukob, niti osvetu.

– Moramo da živimo u miru s drugima – rekao je Dodik i dodao da će u Gradini biti izgrađen veliki memorijalni kompleks.

Načini stradanja u Jasenovcu, kaže, a posebno djece, uvijek iznova zaprepaste.

Istakao je da on ne može ni oprostiti, ni zaboraviti ono što su uradile ustaše i NDH Srbima.

Dodik je u obraćanju prisutnima u Donjoj Gradini, na manifestaciji u povodu Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac, upitao kako je moguće da je neko presuđen na smrt čim je rođen, samo zato što je druge vjere i nacije, ali i dodao da NDH nije uspjela da uništi jedan narod.

Dodao je da ipak ima pravde u jednom, jer je Donja Gradina ostala u RS kako bi se, kaže, nastavilo obilježavanje stradanja i očuvalo sjećanje na žrtve Jasenovca.

Ponovio je da RS ne traži ništa više od onoga što joj pripada po Dejtonskom sporazumu te da želi mir i slobodu, kao i da zaštiti svoja prava po Ustavu.

Cvijanović: Sjećajući se prošlosti gledati u budućnost

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović rekla je u Donjoj Gradini da je važno iskazati poštovanje prema nevino stradalim žrtvama te dolaziti na to mjesto, sjećajući se prošlosti, ali istovremeno, gledajući u budućnost, slaviti život.

U obraćanju prisutnima, tokom obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, Cvijanović je navela da na tom mjestu tišina najglasnije govori i da joj nisu potrebne riječi.

Ukazala je na, kako je dodala, masovnost i svirepost počinjenog zločina i patnje kroz koje su prošle žrtve, među kojima i djeca.

-Mi danas živimo u slobodi i imamo RS. Mir, stabilnost i razvoj su naši glavni politički ciljevi. Želimo da sarađujemo sa svima i da našoj djeci i budućim generacijama ostavimo bolje uslove za život i vrijeme koje će biti manje bremenito od vremena u kojem su živjele naše i ranije generacije – naglasila je entitetska predsjednica.

Važno je, dodala je, da se čuvaju i jačaju institucije RS, a da se u okviru BiH očuva balans potreban za normalnu koegzistenciju i saradnju.

-Istorija našeg prostora prepuna je crno-bijelih percepcija, iskrivljenih slika i nametnutih stereotipa o krivcima i žrtvama. Nažalost, i danas postoji veliko nerazumijevanje i u BiH i o BiH. Naša je obaveza da govorimo jezikom istine i da pamtimo prošlost i poštujemo žrtve da bismo spremnije i odgovornije gradili budućnost – ustvrdila je Cvijanović.