Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik RS-a

Dodik: Moramo ukinuti smrtnu kaznu i ustanoviti glavni grad RS-a

Milorad Dodik profilna

Dodik je u intervjuu za banjalučku ATV rekao da Republika Srpska u Ustavu nije riješila nekoliko stvari

Govoreći o novoj skupštinskoj većini u parlamentu bh. entiteta Republika Srpska bivši predsjednik tog entiteta i novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se trenutno nazire podrška 56 narodnih poslanika vladajućoj koliciji u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“To znači da možemo da uđemo i u ustavnu reformu”, podsjetivši da dvotrećinska većina u parlamentu Republike Srpske odlučuje o eventualnoj promijeni Ustava Republike Srpske.

Dodik je u intervjuu za banjalučku ATV rekao da Republika Srpska u Ustavu nije riješila nekoliko stvari, među kojima da izbaci smrtnu kaznu i Banja Luku definiše kao glavni grad.

“O tome ćemo vjerovatno razmišljati ako se odlučimo na ustavne promjene. Mi smo to najavili i zbog toga pravimo takvu većinu da odlučivanje u Republici Srpskoj učinimo efikasnim i brzim”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da velike proceduralne probleme u vezi sa tim izaziva Vijeće naroda Republike Srpske, koje je, kako je rekao, „neopravdano postavljeno van Dejtonskog sporazuma u politički sistem Republike Srpske.“

“U dejtonskom Ustavu nema Vijeća naroda u Republici Srpskoj. Ja se zalažem za to da se ukine Vijeće naroda i da parlament Republike Srpske suvereno i definitivno donosi odluke”, istakao je Dodik, prenosi Patria.