BiH

brza reakcija

Dodik najavio da će se s Vučićem uskladiti stav o samitu u Tirani; Bećirović: Stavovi entiteta su nebitni

04/12/2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagovao je na stavove predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o usklađivanju stavova s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vezano za učešće države Bosne i Hercegovine na Samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani i ocijenio ih neutemeljenim

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da će sutra sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “uskladiti zajednički stav o učešću na samitu lidera EU i zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u utorak, 6. decembra u Tirani”.

Dodik je rekao da je stav predsjednika Srbije o odlasku na samit u Tirani veoma jasan, ali da “treba imati u vidu i realne okolnosti, dakle činjenicu da je to samit EU i Zapadnog Balkana i da je Srbija najznačajnija zemlja regiona”.

“Vjerovatno ni EU neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da obezbijedi prisustvo predsjednika Vučića, ali ono što je važno jeste da ćemo sutra u toku dana iskristalisati i donijeti zajednički stav o tome, da li ići ili ne ići”, rekao je Dodik za Tanjug.

Dodik je naveo da će, ukoliko predsjednik Srbije ne bude išao na ovaj skup, onda i “prisustvo Republike Srpske u Tirani biti upitno”.

“Kod nas u BiH su složene procedure u vezi sa tim. Zna se da BiH ima tročlano Predsjedništvo i ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usaglasiti sa predsjednikom Vučićem”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagovao je na stavove predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o usklađivanju stavova s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vezano za učešće države Bosne i Hercegovine na Samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani i ocijenio ih neutemeljenim.

“Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija. Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike države Bosne i Hercegovine”, poručio je Bećirović.

Bećirović je također istakao da susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine, već da o tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine.

“Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države Bosne i Hercegovine”, naveo je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH Bećirović dalje je naveo da Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu u Tirani.

“Besmisleno je uopće pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Bećirović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.