Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član predsjedništva bih

Dodik najavio kraj blokade ako se zabrani označavanja RS kao “genocidne”

dodik (1)

Prema Dodiku, taj zakon bi važio i za slučajeve kada se određena grupa, bilo koja pa i nacionalna, naziva genocidnom, te da se u tom slučaju zaprijeti kazna zatvora od pet godina

Poslanici iz Republike Srpske (RS) će predložiti u Predstavničkom domu bh. parlamenta poseban zakon u kome će se tražiti da se zatvorom kazni svako ko određeni kolektivitet – državu, entitet, ili kanton – nazove “genocidnim” ili bilo kojim drugim imenom, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nakon što su se on i lideri parlamentarne većine u RS sastali sa Angelinom Ajhorst (Eichhorst) i Metjuom Palmerom (Matthew Palmer), piše Radio Slobodna Evropa.

Ako se ovaj zakon prihvati, mi smo spremni da učestvujemo u radu institucija – poručio je Dodik.

Direktorica pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst i viši zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova SAD zadužen za izbornu reformu u BiH, Metju Palmera, borave u BiH do 30. januara. Tokom tog perioda, održaće niz razgovora o izbornoj reformi, ali i političkoj situaciji u zemlji.

Sastanku u Sarajevu su prisustvovali predsjednici Demokratskog saveza Nedeljko Čubrilović, Socijalističke partije Petar Đokić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Narodnog demokratskog pokreta, Dragan Čavić.

Prisutan je bio i šef delegacije EU u BiH, Johan Satler.

Prema Dodiku, taj zakon bi važio i za slučajeve kada se određena grupa, bilo koja pa i nacionalna, naziva genocidnom, te da se u tom slučaju zaprijeti kazna zatvora od pet godina.

„Ono što je Incko nametnuo, to nije stvar na koju se referišemo u ovom trenutku, nego predlažemo novi zakon koji će razriješiti ovu situaciju, a problem i dalje ostaje nametanja“, naglasio je on.

Stranke iz Republike Srpske, predvođene vladajućim SNSD-om, bojkotuju rad državnih institucija (Predsjedništvo BiH, Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH), nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko sredinom 2021. godine dopunio Krivični zakon BiH i zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Dodik: Konstitutivnost naroda mora biti dio sistema

Konstitutivnost naroda mora biti vidljiva i distribuirana kroz čitav politički sistem odlučivanja u Bosni i Hercegovini (BiH) i samo takva vrsta reforme može biti sa naše strane podržana, poručio je Dodik nakon sastanka.

„Bilo kakvo nametanje – mi smo protiv, nećemo ga prihvatiti, odbacićemo ga, to smo im jasno rekli. Da vidimo šta su detalji, podržaćemo ako je to u interesu srpskog naroda u FBiH i RS“, rekao je Dodik novinarima.

Mi smatramo da treba omogućiti da u izborima učestvuju svi, i mislim da rješenje o kojem se govori u posljednje vrijeme – u FBiH se bira predstavnik hrvatskog naroda i ostalih, bošnjačkog naroda i ostalih a u RS srpskog naroda i ostalih – tako su svi uključeni“, ocijenio je Dodik.

Istakao je da ta formulacija omogućava da svi koji imaju pravo glasa mogu da budu birani, te da će stranke iz RS takvo rješenje podržati.

On je rekao da neće ići na pregovore o Izbornom zakonu BiH jer je to stvar Federacije BiH, te da ne treba trošiti vrijeme, jer nema mogućnosti da Republika Srpska prihvati indirektni izbor.

„Narodna skupština RS ima pravo da izabere svoju delegaciju i RS mogu predstavljati i drugi, ne samo Srbi. Da li će doći BiH u takvo stanje, to je stvar procesa. Ali, u RS je propisan način izbora i RS će svojom skupštinskom većinom birati svoju delegaciju. Ne tvrdim da neće biti drugih naroda u toj delegaciji“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da su oni zainteresovani za Dom naroda u Federaciji BiH jer su, tvrdi, svih ovih godina bili diskriminisani kao narod u FBiH i gledaće na koji način će biti predloženo to rješenje.

„Želimo da vidimo i omogućimo da Srbi biraju delegate, a da to ne bude neka kamuflaža kakvu smo do sada imali. To treba biti popunjeno kako se predviđa Ustavom“, istakao je Dodik.