Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član predsjedništva bih

Dodik najavio učešće na sastanku članova Predsjedništva BiH s Erdoganom

dodik erdogan1 (1)

Milorad Dodik želi da Recepa Tayyipa Erdogana upozna sa stavovima iz bh. entiteta Republika Srpska

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će u petak učestvovati u sastanku članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik je to potvrdio na današnjoj konferenciji za novinare navodeći da će sastanku prisustvovati kako bi predsjednika Republike Turske upoznao sa stavovima iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i ukazao na usložnjenost situacije u BiH zbog nametanja odluka stranaca. Istakao je da ne želi da ostavi priliku preostaloj dvojici članova Predsjedništva BiH, Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću, da prezentuju turskom predsjedniku ono što oni žele.

Istakao je da za učešće na sastanku ima podršku predstavnika parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Dodik je naglasio da će u Predsjedništvu BiH nastaviti djelovati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS, odnosno da će prisustvovati redovnim sjednicama Predsjedništva BiH i glasati protiv tačaka dnevnog reda kako bi mogao podići vitalni nacionalni interes na odluke koje se donesu bez njegove saglasnosti.

Narodna skupština RS-a usvojila je zaključke koje su usaglasile stranke sa sjedištem u RS-u prema kojima predstavnici RS-a neće učestvovati u donošenju odluka u Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH.

U pitanju je reakcija na odluku bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da, koristeći svoje ovlasti, donese dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda.