Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ODLIČNE VIJESTI

Još dva kantona najavila početak školske godine u klupama

skola (1)
FOTO: 24ur

Cijepljenjem bi nastavnici zaštitili sebe i učenike od novih sojeva koronavirusa, a naravno otvorila bi se i mogućnost da se nastava odvija u učionicama sa satom od 45 minuta uz ostale školske aktivnosti

Nakon Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog, još dva kantona u Federaciji BiH danas su najavila da će nova školska godina početi u školskim klupama, a ne online.

USK

Školska godina u Unsko-sanskom kantonu (USK) počinje u ponedjeljak, 6. septembra, potrvđeno je iz kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Planira se i priprema za redovno odvijanje obrazovnog procesa u školama, međutim, odluka o tome donijet će se nakon detaljne analize zdravstveno – epidemiološke situacije i konsultacija sa Kriznim štabom.

– Naš je stav da bismo se trebali vratiti ‘starom’ načinu odvijanja obrazovnog procesa, odnosno omogućiti povratak djece u škole na časove u trajanju od 45 minuta. Ipak, s obzirom da je najavažnije zdravlje djece i prosvjetnih radnika, odluku ćemo donijeti u konsultaciji sa Kriznim štabom i na osnovu pokazatelja o zdravstveno – epidemiološkoj situaciji. Trenutno se vakcinisalo između 30 i 40 posto zaposlenog osoblja u osnovnim i srednjim školama, što je definitivno bolja situacija u odnosu na prošlu godinu -riječi su ministra obrazovanja USK Almina Hopovca.

Još uvijek nije konačan ovogodišnji broj upisanih učenika u osnovne i srednje škole na području ovog kantona, međutim, ponovo su jasno vidiljive posljedice konstantnog iseljavanja stanovništva u inostranstvo. Prema prvim nezvaničnim podacima, ove je godine upisano gotovo 1.700 osnovaca i srednjoškolaca manje u odnosu na podatke i upisne kvote iz 2019. godine.

– To je, nažalost, posljedica sada već dugogodišnjeg procesa iseljavanja stanovništva iz našeg dijela države. Svi to osjetimo, pa tako imamo slučajeve odlazaka cijelih porodica kada gubimo i po nekoliko učenika. To se posebno osjeti u ovom, da tako kažem, postpandemijskom periodu. Mi konkretno u prosjeku imamo po 15 učenika manje svake godine – kazao je direktor Osnovne škole “Harmani 2” u Bihaću Amir Fajić.

Sve to se naravno odražava i na liste nastavničkog tehnološkog viška, na kojima je već godinama veliki broj nastavnika, naročito nastavnika razredne nastave. Tako će se ove godine to pokušati amortizovati uvođenjem većeg broja asistenata u nastavi.

Dobra vijest za roditelje i učenike je da je u toku procedura nabavke besplatnih udžbenika za učenike nižih razreda osnovnih škola, za što je Vlada USK osigurala 345.000 KM.

– Ministarstvo je osiguralo sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Privodimo kraju javnu nabavku i nadam se da će udžbenici biti u rukama školaraca do početka školske godine – dodao je ministar Hopovac.

Potvrđeno je i kako je Federalno ministarstvo obrazovanja osiguralo besplatne udžbenike za učenike šestih razreda iz socijalno ugroženih porodica.

HNK

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu školska 2021./2022. godina trebala bi početi 6. septembra i pod normalnim uslovima, odnosno sva djeca bi se trebala naći u školskim klupama – izjavio je u utorak za Fenu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK-a Rašid Hadžović, napominjući kako je ipak Krizni štab taj koji donosi odluke vezano za epidemiološku situaciju.

-Ministarstvo se zalaže da školska 2021./2022. godina počne u punom kapacitetu na način da se djeca i nastavnici vrate u školske prostorije, ali je Krizni štab taj koji donosi preporuke i odluke vezano za epidemiološku situaciju i Ministarstvo će te preporuke pratiti kao i dosad- podvukao je ministar Hadžović.

Po njegovim navodima, trenutno Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne brige nije donio nikakve epidemiološke mjere i odluke povodom početka nove školske godine.

Ministar Hadžović je podsjetio da se u saradnji s Ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo i domovima zdravlja ljetos uveliko krenulo u imunizaciju prosvjetnih radnika.

-Cijepljenjem bi nastavnici zaštitili sebe i učenike od novih sojeva koronavirusa, a naravno otvorila bi se i mogućnost da se nastava odvija u učionicama sa satom od 45 minuta uz ostale školske aktivnosti- objasnio je resorni ministar.

Hadžović je kazao kako se za cijepljenje prijavilo oko 900 osoba ali taj broj je, kaže, i veći, jer se dosta radnika cijepilo u privatnom a ranžmanu.