Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izjava za "radio rs"

Dodik nakon sastanka s Erdoganom poručio da nastavlja istim putem

New Project – 2021-11-09T224858.258

Dodik je nakon sastanka, u izjavi za Radio RS, istakao da su se složili da mir nema alternativu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Ankari sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Na sastanku je istaknuto da prijetnja silom ne može riješiti nijedan problem.

Dodik je nakon sastanka, u izjavi za Radio RS, istakao da su se složili da mir nema alternativu.

– Prijetnja silom ne može da riješi nijedan problem. Drugi su nametnuli tu temu. Erdogan je upoznat sa situacijom u BiH i ovo je bila prilika da mu se to predoči to sa našeg stanovišta. Tražimo razumijevanje za političke procese – rekao je Dodik za Radio RS.

Dodik je istakao da je potrebno uspostaviti dijalog o svim otvorenim pitanjima.

– Dobra volja Vučića, Erdogana i Milanovića može da bude od koristi, ali o tome treba da se slože i svi drugi – istkao je Dodik.

Dodik je još jednom ustvrdio da su spekulanti nametnuli priču o sukobu.

– Radi se o strategiji Sarajeva da se otvaraju pitanja koja njima odgovaraju, a ona koja odgovaraju Hrvatima i Srbima se zatvaraju. Prenio sam mu poruku da je za nas visoki predstavnik nelegalan, što je važno jer je Turska članica PIK-a. Moramo svi raditi na isključivanju sukoba, svako ko može biti prijatelj treba da bude uključen – napomenuo je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na moguće sankcije koje je američki izaslanik Gabriel Escobar danas spominjao.

– Јuče o tome nije pričao, zaklinjao se da sankcije nisu mehanizam koji bi upotrbeljavao, ustvrdio je danas Dodik i dodaje.

– Vjerovatno je to ohrabrivanje drugih, politike koju on predstavlja. Ako misli da su priče o sankcijama rješenje neka ih upotrebljava. Sankcije neće dati efekte. Ta vrsta arogancije neće proći, poručio je Dodik i između ostalog dodao i sljedeće:

– Nadležnosti želimo da vratimo na upravljanje RS i to ćemo učiniti, bio Escobar za to ili ne.