Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Otkazat ćemo referendum ako Ustavni sud poništi odluku

dodik vučić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da je dominantna tema njihovog razgovora bilo održavanje referenduma u Republici Srpskoj i da su obje strane ostale pri svojim ranijim stavovima.

“Srbija ima principjelan odnos nemiješanja i Beograd niti podržava niti osporava pravo na referendum, ali, u svakom slučaju veoma intenzivno ukazuje na sve opasnosti koje mogu da izazovu negativne posljedice i, prije svega, međunarodna zajednica”, rekao je Dodik novinarima.

On je ocijenio da je referendum, koji će biti održan 25. septembra, “zakazao” Ustavni sud BiH svojom odlukom da poništi 9. januar kao Dan Republike.

“Ovaj referendum može otkazati Ustavni sud ako poništi svoju odluku”, poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske zatražila da se poništi odluka Ustavnog suda, čime bi prestali razlozi za održavanje referenduma.

“Dakle, mi ovo nismo planirali prije dvije godine. Prije godinu dana Ustavni sud BiH je donio odluku da se preispita ustavnost Dana Republike Srpske. Ovo su bili veoma teški i opsežni razgovori. Vučić pokazuje principijelnost u tome, ali moram da kažem da Republika Srpska ima svoju odgovornost. Ovo je reakcija, a ne akcija. Mi ovo nismo učinili iz hira i želimo da dobijemo mišljenje naroda”, istakao je Dodik.

Na tvrdnju novinara da djeluje da vlasti Srbije ne podržavaju vlasti Srpske u odluci o referendumu, Dodik je rekao da svako može da zaključi ono što želi.

On je naglasio da nije uopšte dalje od referenduma, što neki mediji žele da predstave i da će 25. septembra on biti održan, a jedina mogućnost da do njega ne dođe, je da Ustavni sud BiH poništi svoju odluku o Danu Republike Srpske.

Govoreći o eventualnim promjenama Zakona o praznicimna Republike Srpske, Dodik je rekao da zakon može da se promijeni i da to bude upućeno u proceduru već ovih dana, te da to nije problem.

“To sigurno neće biti lako ako Ustavni sud BiH i dalje bude ciničan prema Srpskoj i ne uvažava argumente, i ako Ustavni sud uđe u dalje obračunavanje sa Srpskom”, rekao je Dodik.

On je ponovio da će referendum dati mišljenje naroda, a onda će eventualno vlasti dati mišljenje o promjeni zakona.

“Ono što smo razumjeli je da Bošnjaci u Republici Srpskoj ne osjećaju da je to njihov praznik i da im je problem da to eventualno proslavljaju. To se odnosi na član 4.1 Zakona o praznicima u kom je rečeno da se na taj dan zatvaraju sve radnje”, podsjetio je Dodik.

On je dodao da ako Bošnjaci hoće da na taj dan rade njihova preduzeća i ustanove, on nema ništa protiv.

“I mi ne proslavljamo 1. mart tako da bi bilo fer uvažiti tako nešto. Mi ne želimo u Republici Srpskoj tjerati nikog da slavi, ali niko nam ne može osporiti da mi slavimo 9. januar ako je to naš osjećaj, naša istorijska činjenica i u tom pogledu je moguće da se izmijeni zakon”, zaključio je Dodik.