Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština rs

Dodik napustio salu tokom intoniranja himne BiH, prigovorio Željki Cvijanović

himna dodik

Prema nezvaničnim saznanjima, Dodik je pokušao dan ranije spriječiti intoniranje državne himne, ali u tome nije uspio

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, počela je konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS.

Nakon državne himne, puštena je i entitetska “Moja Republika”.

Aktuelni član Predsjedništva BiH i budući predsjednik RS-a, Milorad Dodik, negodovao je zbog intoniranja himne države Bosne i Hercegovine.

Dodik je, kako su snimile kamere, izašao iz skupštinske sale nedugo prije puštanja državne himne.

Tokom njenog intoniranja svi prisutni u sali, uključujući i Željku Cvijanović, su dostojanstveno ustali.

Kada je himna završila, Dodik se vratio u salu i kako se moglo čuti uživo u prijenosu RTRS-a, rekao Cvijanović: “Trebalo je svi da sjede, poslanici”.

Dodik je potom stajao i pjevušio entitesku himnu koja je u međuvremenu puštena.

Prema nezvaničnim saznanjima, Dodik je pokušao dan ranije spriječiti intoniranje državne himne, ali u tome nije uspio.

Položene zakletve

Novoizabrani poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su na konstitutivnoj sjednici novog saziva koji se održava u Banja Luci položili svečanu zakletvu.

Prije toga, poslanici su usvojili izvještaj Komisije za izbor i imenovanje.

Predsjednik te Komisije Ilija Tamindžija je podnoseći izvještaj NSRS, između ostalog kazao da je nakon razmatranja odluka CIK-a BiH, Komisija za izbor i imenovanje konstatovala da su podaci iz uvjerenja o izboru svakog poslanika istovjetni sa podacima iz odluka, da su uvjerenja izdata od nadležnog organa za sprovođenje izbora, odnosno da nema spornih mandata i da su svi narodni poslanici prihvatili mandat i potpisali izjavu Centralnoj izbornoj komisiji.

Na osnovu toga, Komisija za izbor i imenovanje predložila je NSRS da usvoji izvještaj o dodjeljenim mandatima narodnim poslanicima u NSRS koji su im dodjeljeni.

Prema potvrđenim rezultatima izbora, u novom sazivu NSRS bit će: SNSD sa osvojenih 29 mandata; SDS sa 13; PDP sa osam, Socijalistička partija Petar Đokić-NDP-SNP sa pet; Pokret za državu sa pet, Demokratski savez-DEMOS sa pet mandata, zatim Ujedinjena srpska sa osvojena četiri mandata, Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića sa četiri; DNS sa četiri; a Narodna partija Srpske-Darko Banjac-PUS-Prva SDS sa tri i SPS – Goran Selak sa tri mandata.