BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Ne bi bilo autoputeva da nije bilo RS-a

14/06/2019

Dodik je rekao da je ponosan što je svih ovih godina bio zajedno sa ovom kompanijom i što su radili zajedno na veoma važnim pitanjima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras u Banjoj Luci da su autoputevi važni za privredni i svaki drugi razvoj Republike Srpske, ali da autoputeva ne bi bilo da nije bilo Republike Srpske.

“Da nije bilo Republike Srpske ne bi bilo ni preduzeća `Autoputevi Republike Srpske`, a da nije bilo toga ne bi bilo ni autoputeva. Potpuno sam uvjeren da ne bi bilo autoputeva da nije bilo Republike Srpske. Zato nam je važna činjenica da je Republika Srpska tu”, poručio je Dodik u obraćanju na obilježavanju 10 godina rada i postojanja preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”.

Dodik je rekao da je ponosan što je svih ovih godina bio zajedno sa ovom kompanijom i što su radili zajedno na veoma važnim pitanjima.

“Danas, nakon 10 godina u kojima je bilo potrebno donijeti sve planove i ući u njihovu realizaciju, iza nas i ove kompanije ostaje 100 kilometara izgrađenih autoputeva kao dio mreže autoputeva koji treba da preporode Republiku Srpsku i da je učine komunikacijski sređenijom, da poveže i ubrza komunikaciju između naših gradova i našeg regiona i da budu osnova za privredni i svaki drugi razvoj”, istakao je Dodik.

On je rekao da predstoji izgradnja puta od Rače prema Bijeljini, ali i drugih puteva koji su zacrtani na pravcu od Banje Luke preko Doboja, Modriče do Bijeljine, ali i na povezivanje od Višegrada prema Istočnom Sarajevu, kao i ceste od Zvornika preko Milića, Sokoca i Han Pijeska.

“Tu je i put Banja Luka-Prijedor za koji su ranije dogovoreni određeni aranžmani, a dio ove mreže treba da bude Banja Luka-Kupres”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je u vrijeme odluke o formiranju preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”, to izgledalo skoro kao nevjerovatna misija i za mnoge neostvaren san.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da izgradnja autoputeva nije samo za saobraćaj.

“To je put u razvoj, put za dolazak investicija, to je put u industrijsku izgradnju Republike Srpske”, istakao je Čubrilović.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Republika Srpska danas ima izgrađenih 106 kilometara auto-puteva.

“U planovima Vlade Republike Srpske je izgradnja 420 kilometara brzih puteva i auto-puteva i nadam se da će i to biti ostvariv cilj u narednih 10 godina”, istakao je Višković na obilježavanju 10 godina rada i postojanja preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”.

Višković je izjavio da će tada svi dijelovi Republike Srpske biti povezani autoputevima i brzim cestama uz rehabilitaciju magistralnih puteva čime će se ostvariti ravnomjeran razvoj Republike Srpske.

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da je tokom deset godina rada ovog javnog preduzeća izgrađeno 106 kilometara auto-puteva i pripremljeni novi projekti čiji će rezultat biti savremena saobraćajna infrastruktura u funkciji razvoja RS-a.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.