Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik ne odustaje: NSRS započela vanredno zasjedanje o referendumu

BiH

nsrs dodik

Na prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika u Banjoj Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH u tom entitetu.

Dodik je predložio i referendumsko pitanje koje glasi: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”.

[pull_quote_right]Narodna skupština RS odredit će vrijeme provođenja referenduma u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke – nevadeno je materijalu koji je Dodik uputio parlamentarcima[/pull_quote_right]

Ta odluka bi, ukoliko bude usvojena, morala da dobije potvrdu i u Vijeću naroda RS-a, a gotovo je izvjesno da bi na tu odluku veto uložio Klub Bošnjaka, što bi značajno usporilo stupanje na snagu te odluke.

Predsjednik RS je rekao da je RS i po RS i Ustavu BiH nadležna da raspise referendum po članu 77 ustava RS u kojem stoji da NS RS može odlučiti da o pojedinim pitanjima iz svoje nadleznosti odluke donosi nakon izjašnjavanja građana na referendumu.

“Glasači se u američkim državama mogu odlučiti na referendum, mogu odbaciti zakon koji je usvojen na saveznom nivou”, kaže Dodik.

“BiH je postala pravni monstrum nasilnim oduzimanjem dejtonskih nadležnosti entitetima”, poručio je Dodik.

[pull_quote_center]U toku je njegovo obraćanje parlamentarcima, a kazao je da očekuje puni konsenzus o ovom pitanju[/pull_quote_center]

On kaže da je od 2000 do 2015 RS za nove institucije na nivou BiH dala 5,4 milijardi maraka.

“2000. godine se za zajedničke institucije ukupno davalo 280 miliona KM, a danas se daje 1,5 milijardi maraka”, kaže Dodik.

Opozicija smatra da referenduma u RS ponovo neće biti i da Dodik manipuliše tim pitanjem.

Ukoliko bi se u Narodnoj skupštini RS-a i usvojila odluka o raspisivanju referenduma u RS-u o nemetnutim odlukama visokog predstavnika, posebno zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, referendum bi mogao biti održan u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu te odluke.

To je predviđeno u zahtjevu za održavanje referenduma, kao i odluci o tom pitanju koju je poslanicima entitetskog parlamenta dostavio predsjednik RS-a Milorad Dodik.

-Narodna skupština RS odredit će vrijeme provođenja referenduma u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke – nevadeno je materijalu koji je Dodik uputio parlamentarcima.