Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Kampanjom protiv SDS-a Dodik bi mogao izazvati sukob među Srbima”

BiH

pandurevic_aleksandra

Članica Predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević izjavila je danas na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu da predsjednik RS-a Milorad Dodik vodi kontinuiranu i beskrupuloznu kampanju protiv SDS-a kojom poziva, ne samo na politički već i na fizički obračun.

Dodala je da su od pojedinih njegovih “slijepih sljedbenika” već dobili prijetnje, te podsjetila da je slična kampanja poziva na linč vođena protiv pokojnog predsjednika SDS-a Branislava Garića čiji je epilog poznat.

[pull_quote_right]Pandurević tvrdi da je Dodik 1998. imao “savez sa strancima” kada je tenkovima SFOR-a iz Palate predsjednika izbacio Nikolu Poplašena[/pull_quote_right]

Pandurević je istakla da Dodik svojim neistinama unosi podjele među narod u RS-u i da strahuje da bi mogao izazvati sukobe među Srbima u tom entitetu.

Komentirajući Dodikove optužbe da je SDS stranka poslušnika koji dobijaju instrukcije iz Britanske ambasade u BiH, rekla je da niko iz SDS-a nije imao nikakve susrete s predstavnicima te ambasade izuzev protokolarnih, te da su spremni Dodiku pokloniti svu svoju imovimu ukoliko dokaže svoje navode.

Pandurević tvrdi da je Dodik 1998. imao “savez sa strancima” kada je tenkovima SFOR-a iz Palate predsjednika izbacio Nikolu Poplašena, a iz RS-a protjerao Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja, dok danas ima “savez s kriminalcima” u okviru kojeg su nestale desetine miliona KM iz Birča, Bobar banke, trezora RS-a i u drugim aferama.

Upitana o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, naglasila je da je riječ o pokušaju atentata koji predstavlja kuliminaciju višemjesečne kampanje mržnje koja je vođena protiv njega i predsjednika te zemlje Tomislava Nikolića, a da su za napad odgovorni političari iz Sarajeva.

Za pismo grupe poslanika Predstavničkog doma Parlementarne skupštine BiH upućeno generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonu u kojem su dali podršku za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, Pandurević smatra da je ponovljena situacija iz 1991. kada je “protiv volje srpskog naroda raspisan referendum” i da “političari iz Sarajeva nisu svjesni da BiH vuku u pakao”.