Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Dodik: Ne smijemo izgubiti imovinu; Orban: Davanje novca RS-u je investicija, a ne pomoć

dodik orban
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

“Ne smijemo dozvoliti da izgubimo imovinu. Ako izgubimo imovinu, mi ćemo istog trenutka donijeti odluku o nezavisnom statusu. Bilo kakve odluke oko imovine je za nas riješeno i ne može da bude na dnevnom redu”, kazao je Dodik

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je u Banjoj Luci uručio odlikovanje premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

“Iza nas ostaju samo rezultati. Iza nas je niz uspješnih saradnji. Mađarska i RS nisu daleko, veoma su blizu. Na nama svima zajedno je da promjenimo neke stvari iz historije. Radujem se današnjem Privrednom forumu”, kazao je Dodik, prenosi N1.

No, kako kaže svijet nije više stabilan.

“Ne želimo srušiti Ustvav BiH”

“Svijet koji nije više stabilan traži lidere. Evropa ima deficit liderstva. Nastavit ćemo da sarađujemo na najbolji mogući način. Ne želimo da srušimo Ustav BiH. Tražimo da ono što pripada nama, pripada RS. Mislim da je to legitiman politički zahtjev. Želimo da pojačamo našu autonomiju. Mislimo da samo uravnotožen odnos u okviru BiH je garancija i za Evropu. Svako nametanje pravi dekadenciju. Ne možemo da prihvatimo mjere stranaca i njihovo ponašanje. Ono što je radio nelegitimni Schmidt nije udar samo na nas, nego i na Evropu. Uspijemo da dogovorimo sa Bošnjacima, i onda stranci sruše taj dogovor u roku od 24 sata”, kazao je Dodik.

Istaknuo je kako želi da Evropa omogući samo lokalni odgovor.

“Ne smijemo dozvoliti da izgubimo imovinu. Ako izgubimo imovinu, mi ćemo istog trenutka donijeti odluku o nezavisnom statusu. Bilo kakve odluke oko imovine je za nas riješeno i ne može da bude na dnevnom redu”, kazao je Dodik.

Orban kazao da iz njegovog aspekta davanje novca RS je više investicija, nego pomoć.

“Kada vidim RS, vidim da je to područje za veliku budućnost. Vi ste dio Evrope koji u mogućnosti može da pokaže najbrži rast. Mi smatramo da ste vi nama ponudili mogućnost da učestvujemo u brzom razvoju”, kazao je Orban.

Orban: Dolazit ću često u BiH

Potom je dodao:

“Zajednica koja održava i čuva škole, crkve i groblja samo je pitanje kada će krenuti naprijed”.

Odgovarajući na pitanje novinara Dodik je kazao da je ova saradnja svih.

“Potvrđujem da niko nije riječ niti jednu riječ protiv bilo koga. Predsjednik Orban razumije situaciju ovdje. Razumije i prošlost više nego drugi lideri u Evropi”, kazao je Dodik.

Orban je kazao Dodik je konstruktivan evropski rukovodioc.

“Evropa bi trebala da oda mu priznanje zbog njegovog rada. BiH decentrilizovana zemlja. Decentrelizovana zemlja ne može da se centralizuje protiv volje entiteta. Ako se nekome oduzme imovina, to dovodi do velikih problema. To ruši sve što ste do sada uspjeli da postignute. Kao gost jednog konstruktivnog domaćina. To što ja mogu glasno da kažem šta mislim, jer imam većinu kod kuće. U vladama gdje nemaju stabilnu većinu, oni ne iznose pozitivno mišljenje o RS i Miloradu Dodiku. Ja mogu da dozvolim sebi da postoje nepravde i da je nepravadna politika prema RS. Treba sabrati one koji razumiju situaciju RS. To nije samo Mađarska, ima i drugih. Od 1. 7. preuzima Mađarska preuzima presjedanje, imam tim koji će se baviti Zapadnim Balkanom, posebno BiH. Dolazit ću vrlo često sada u BiH”, kazao je Orban.

O ratu u Ukrajini

Također, Orban je govorio i o ratu Ukrajini.

“Rat je uvijek vrlo loša stvar. Kada pitate i pobjednike oni će reći da su imali velike gubitke. Rat je dvostruko loš. One izvore, finaninske izvore koji trebalo da iskoristiti za integraciju Balkanske regiju, to se preusmjerava za rat. Dali smo 50 milijardi eura Ukrajincima. Pričamo da nemamo novca, ali eto nekako smo ga pronašli. I zamislite da od toga 30 milijardi dobije BiH”, kazao je Orban.

Dodik je dodao kako rat što prije treba da se završi, ali da se prema njegovom mišljenju ne nazire kraj rat Ukrajina i Rusija.