Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mjere ostaju na snazi

Dodik nema dilemu, 1. maj građani RS provest će u kućama

dodik maska

On je za ATV rekao da su rigorozne mjere bile neophodne zbog svih građana, te da je postojala opasnost da neodgovornim ponašanjem bude poništen dosadašnji uspjeh u borbi protiv virusa korona

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je kombinacija zdravstvenih i administrativnih mjera uz disciplinovano ponašanje građana pomoglo da RS nema eskalaciju epidemije virusa korona.

Dodik je istakao da se ogromna većina građana tokom vaskršnjih praznika pridržavala mjera, te da im zahvaljuje na tome.

– Naš narod je vjerujući, privržen je crkvi i tradiciji. Veliku odgovornost imalo je sveštenstvo, a posebno vladike i patrijarh, koji su razumjeli kakvo je vrijeme i na taj način su i reagovali. Kada se tome doda disciplina i odgovornost ljudi, onda mogu reći da je sve prošlo kako treba – naglasio je Dodik.

On je za ATV rekao da su rigorozne mjere bile neophodne zbog svih građana, te da je postojala opasnost da neodgovornim ponašanjem bude poništen dosadašnji uspjeh u borbi protiv virusa korona.

– Bilo bi neodgovorno da sada, kada smo pri kraju epidemije, koju nismo savladali, ali je stavljamo pod kontrolu, sve pokvarimo za vaskršnje i prvomajske praznike. Prvi maj je još jedan datum kada ćemo morati da ostanemo u kućama i da bismo poslije toga mogli da pokušamo da vratimo neke elemente normalizacije života, prije svega, kada je riječ o poslu i radu prodavnica i radnji iz uslužnog sektora. To smo već dogovorili, ali to zavisi od toga kakva će slika biti za desetak dana – kaže Dodik.

Na pitanje da li je izvjesnija odluka o relaksiranju ili uvođenju rigoroznijih mjera, Dodik je naveo da to ne zavisi samo od prilika u RS.

– To prevashodno zavisi od razvoja epidemiološke situacije u regionu i kod nas. Ako prebrodimo još 1. maj kao epidemiološki opasan termin i kada prođe sedam dana od toga, vjerujem da iza Đurđevdana /6. maja/ možemo da razmišljamo o ublažavanju nekih mjera. Možda i prije 1. maja budu otvorene neke prodavnice jer o tome razmišljamo. Sigurno neće biti ukinute sve mjere, moramo ostati oprezni jer ne smijemo na kraju dovesti sve u pitanje – poručio je Dodik.