Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

5g mreža na bh. način

Vjerujete li da je za sve kriva 5G mreža? Pogledajte Bursaćevu sliku

bursac

O potencijalno štetnom uticaju 5G tehnologije na ljudsko zdravlje izjasnila se Svjetska zdravstvena organizacija na svojoj zvaničnoj stranici

Posljednjih sedmica, u vrijeme krize uzrokovane pandemijom korona virusa, na društvenim mrežama pojavili su se brojni teoretičari zavjera koji za sve krive 5G mrežu. Brojni “stručnjaci” navode i “dokaze” toj teoriji.

Mnogi se na sve te nepotkrijepljene navode više ni ne obaziru, već ih skoriste za šalu. Tako je uradio novinar i kolumnista Dragan Bursać svojom objavom na Facebooku:

A, što se tiče tvrdnje o postavljanju 5G tornjeva, Raskrinkavanje i Istinomjer su u svojim analizama više puta pisali o tome da 5G mreža ne postoji u Bosni i Hercegovni.

BiH je tek u 2019. godini počela sa uvođenjem 4G mobilne mreže, a o tome da je BiH još uvijek daleko od uvođenja mreže sljedeće generacije, svjedoči i izjava savjetnika generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, Aleksandra Mastilovića, iz decembra 2018. godine, odnosno iz vremena prije uvođenja 4G mreže u BiH.
Osim toga, Istinomjer je i 27. marta ove godine kontaktirao RAK kako bi provjerio dinamiku uvođenja 4G mreže, te je dobio odgovor da podaci o ostvarenom pokrivanju teritorije BiH 4G mrežom još uvijek ne postoje, ali je iz odgovora jasno da će ovaj proces trajati bar još nekoliko godina. Iz svega navedenog jasno je da BiH kasni i sa uspostavljanjem 4G mreže, kao to da ni u najoptimističnijim perspektivama ne očekujemo uspostavljanje 5G mreže u BiH prije 2024. godine.

O potencijalno štetnom uticaju 5G tehnologije na ljudsko zdravlje izjasnila se Svjetska zdravstvena organizacija na svojoj zvaničnoj stranici:

“Do danas, i nakon obimnog istraživanja, nije utvrđena nikakva uzročno posljedična veza između izlaganja bežičnim tehnologijama i negativnih posljedica po zdravlje. Zaključci vezani za zdravlje se izvlače iz studija koje su rađene na čitavom radio spektru, ali dosad je samo nekoliko studija izvedeno na frekvencijama koje će koristiti 5G. Zagrijavanje tkiva je glavni mehanizam interakcije između polja radio-frekvencije i ljudskog tijela. Izlaganje radio-frekvencijama sadašnjih tehnologija rezultira u zanemarivom podizanju temperature ljudskog tijela. Kako se frekvencija povećava, prodiranje u tjelesna tkiva se smanjuje i upijanje energije se više zadržava na površini tijela (koža i oko). Ukoliko izloženost ostaje ispod međunarodnih standarda, ne očekuju se posljedice po javno zdravlje”, prenio je portal Raskrinkavanje.

https://www.facebook.com/fokusba/videos/634680254043031/