Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milorad Dodik nezadovoljne i siromašne u RS-u nazvao “izdajnicima”

BiH

milorad dodik intervju (5)

Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da će, na dan kada opozicija u RS-u bude organizirala proteste zbog teškog socijalno-ekonomskog stanja u RS-u, i vlast organizirati kontraproteste protiv njih, jer su “izdajnici, koji nisu dobro došli u RS”.

– Tog istog dana, u isto vrijeme i mi ćemo organizirati proteste, jer imamo razloga da kažemo da su oni svojom izdajničkom politikom na nivou BiH doveli RS u ovu situaciju, u kojoj jeste – naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Tvrdi da će “opoziciji tada reći da izdajnici nisu dobro došli u RS”.

Opozicija u RS-u, okupljena u Savez za promjene, najavljuje za sredinu maja moguće proteste građana zbog teškog socijalno-ekonomskog stanja te kašnjenja isplata iz budžeta za podsticaje poljoprivrendicima, dodataka za borce, grantove…

Dodik je, međutim, danas naveo da će RS izvršiti sve svoje obaveze, “kada bude osigurala finansijska sredstva”, a da je sve ostalo “ujudurma opozicije”.

Navodeći da razumije ratare u RS-u, jer i sam potiče iz takve porodice, Dodik je kazao da se sve čini kako bi budžet RS-a bio likvidan te da su dio toga i razgovori oko isplate ruskog duga, a vode se pregovori i s Vladom Srbije, te s MMF-om koji treba da dugoročno stabilizuju pritisak na budžet.

– Sve ostalo je dio opozicione ujudurme, da bi se stvorila predstava o tome kako u RS nešto ne funkcioniše. U RS-u funkcioniše sistem, budžet, Vlada i nemamo tu problema. Ne vjerujem da opozicionari ne žive od podsticaja – rekao je entitetski predsjednik.