Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"nisu kršili procedure"

Dodik: Nikog ne treba istraživati zbog javnih nabavki u vrijeme pandemije

dodik izbori (1)

Prema njegovim riječima, na početku pandemije bilo je vrlo teško nabaviti medicinsku opremu, čemu može svjedočiti i sam premijer Federacije BiH Fadil Novalić, oni koji su radili na tome, kao i on sam

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u četvrtak 2. jula da niko ne bi trebalo da bude predmet istrage u vezi sa javnim nabavkama medicinske opreme u vrijeme pandemije.

On je takav stav iznio s obzirom da su, kako je rekao, bili ekstremno teški uslovi za nabavku medicinske opreme.

Dodik je ocijenio da će se pokazati “da ljudi nisu prekršili procedure, ni u Federaciji BiH, ni u RS”.

“Ako je neko htio da privede premijera, nije trebalo za dan da ga pusti, već da to provede do kraja što pokazuje da nije bilo jasnih podataka o tome da li jeste ili nije”, rekao je on za regionalnu N1 televiziju.

Dodao je da jeste za to da se utvrdi odgovornost protiv svih kojih se bave malverzacijama, ali ne treba da odgovaraju za ekstremno teške uslove nabavke.

Prema njegovim riječima, na početku pandemije bilo je vrlo teško nabaviti medicinsku opremu, čemu može svjedočiti i sam premijer Federacije BiH Fadil Novalić, oni koji su radili na tome, kao i on sam.

Vrijeme epidemije korona virusa obilježilo je više afera u vezi sa javnim nabavkama medicinske opreme i u RS i u Fedaciji BiH.

U Federaciji BiH je zbog sporne nabavke respiratora iz Kine bio uhapšen premijer Federacije BiH, dok policija RS i Agencija za istrage i zaštitu istražuju više slučajeva javnih nabavki u RS.

Komentarišući odluku EU da ne otvori granice za građane BiH zbog povećanog broja oboljelih, Dodik je rekao da je “pandemija u BiH upravo došla iz EU”.

“BiH nije ništa različita od drugih u regionu u EU i naši građani ne zaslužuju tretman EU na ovaj način. Bilo bi logično da se uspostavi sistem reciprociteta”, ocijenio je on.

Dodik smatra da je pandemija COVID-19 “udar na privredu i privredni život”, kao i da će katastrofalne posljedice pandemije doći do svakoga.

“BiH nema samoodbrambeni sistem u smislu jake privrede. Imaće daleko teže posljedice i nije fer ni korektno od EU. Kreatori mnogih rješenja u BiH su upravo iz EU. Vjerujem da će pandemija imati padajući trend i da će se brzo granice EU otvoriti za naše građane”, rekao je on.

Na pitanje zbog čega je Srbija odbila pomoć BiH, Dodik je kazao kako “nije sporna pomoć već politizacija pomoći”.

“Srbija je daleko organizovanija od BiH. Nisam uopšte pitan kao član Predsedništva BiH za tu vrstu pomoći. Žao mi je svih ljudi, ali vjerujem da Srbiji ne fali ništa od medicinske opreme”, kazao je on.

Dodao je da su u Novom Pazaru razbolio značajan broj ljekara, što jeste problem, ističući da Novi Pazar ne treba odvajati niti dramatizovati to pitanje u smislu da Srbija nešto ne da.