Dodik o “Danu RS”: Znate li šta mi je rekla jedna ambasadorka, koja nije Amerikanka?

dodik_1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su samo naivni mogli da vjeruju da se volja jednog naroda, kroz istorijsku težnju za slobodom i stvaranjem Republike Srpske, može poništiti jednom administrativnom mjerom.

Komentarišuću današnji sastanak u Banjaluci predstavnika bošnjačkih političkih partija na kojem će, kako je najavljeno, biti ukazano na odluku Ustavnog suda BiH o proslavi 9. januara kao “Dana Republike Srpske”, Dodik je istakao da je Ustavni sud politički na kojem se odluke donose preglasavanjem.

“Tri stranca i dva Bošnjaka, koji su na strani političke zloupotrebe Ustavnog suda, preglasavanjem su degradirali snagu tog suda, ali Republika Srpska je svojim zakonom i sprovedenim referendumom jasno precizirala i pokazala šta je volja ovog naroda”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da, bez obzira na političke razlike između partija sa sjedištem u Republici Srpskoj ili predstavnika tih partija kao nosilaca vlasti, niko nije izostao na polaganju vijenaca poginulim borcima povodom Dana Republike.

“To govori o okupljanju oko ideje koja se zove Republika Srpska i to neće prestati”, poručio je Dodik.

Predsjednik RS ističe da su ove godinu na proslavu pozvani i ambasadori, od kojih će neki doći, neki ne, ali od kojih su se neki drznuli da pišu šta vlast u RS treba da radi.

“Jedna od ambasadorki, koja nije Amerikanka, napisala je kako mi treba da odustanemo od 9. januara. To je isto kao kad bih je napisao da u njenoj zemlji treba da odustanu od dana republike”, naveo je Dodik.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić zakazao je za danas u Banjaluci sastanak sa poslanicima Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS i bošnjačkim delegatima u Vijeću naroda, na kojem će zauzeti stav o proslavi “Dana Republike Srpske”.