Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik o mogućem dolasku Hoyt Yeea za ambasadora SAD u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je RS “zarobljena u BiH od koje nema nikakve koristi”, navodeći kao primjer tranše Međunarodnog monetarnog fonda čije dobijanje koči Federacija BiH.

“Sama činjenica da smo odavno ispunili sve uslove za tranše MMF-a govori da smo sposobni da vodimo politku, za razliku od FBiH koja nije usvojila budžet i to sada predstavlja razlog MMF-u da ne realizuje tranše koje je ranije trebao”, rekao je Dodik novinarima u Brčkom, gdje je prisustvovao proslavi “Dana RS”.

On je naglasio da to moraju da shvate svi iz međunarodne zajednice, koji, kako kaže, ne mogu uvijek da ignorišu činjenicu da Republika Srpska ostvari i izvrši sve što je dogovoreno sa MMF-om, a drugi to ne urade, čime i RS uskrate benefite.

“Onda neki ambasadori koji se politički angažuju pokazuju prstom kako stvari ne funkcionišu. Pa, naravno, da ne funkcionišu kada nam namjerno blokiraju sredstva. Kao na primjer, kada je Republika Srpska bila obavezna da Hagu isporučuje, prema njihovom mišljenju, odgovorne za ratne zločine, što je bio uslov za povlačenja međunarodnih sredstava, nama ta sredstva nisu puštali, a FBiH jesu”, rekao je Dodik.

Povodom navoda medija da bi donedavni pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Brian Hoyt Yee trebalo da bude imenovan za novog ambasadora SAD u BiH, Dodik je rekao da misli da je to podvala FBiH.

“Oni bi voljeli da vide njega kao ambasadora. Volio bih i ja, jer bih se onda manje susretao sa njim. Sve to govori o tome koliko je Amerika postala neozbiljna kada postavlja čovjeka za ambasadora koji nema dobrodošlicu u BiH”, rekao je Dodik.