BiH

trilaterala

Dodik: Očuvati mir, stabilnost i dobru saradnju tri zemlje

08/10/2019

Samit je održan u okviru drugog dana posete predsednika Turske Srbiji, a prisustvovali su predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik

Riječi predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da treba da se sačuvaju mir i stabilnost svakako su prihvatljive za nas, izjavio je danas član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nakon Trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske, održanog danas u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik je na konferenciji za novinare u Palati Srbije ukazao na važnost održavanja ovakvih trilateralnih sastanaka, a koji će biti obeležen i krunisan današnjim polaganjem kamena temeljca autoputa Beograd-Sarajevo uz prisustvo predsjednika Turske, predsjednika Srbije i članova Predsjedništva BiH.

Kako je istakao, na trilateralnom sastanku je bilo riječi i o drugim projektima, kakav je izgradnja gasovoda Turski tok, a dodao je i da je Republika Srpska (entitet u BiH, op.a.) za taj projekat zainteresovana.

Najviše su, kako je rekao Dodik, pričali o potrebi da se sačuva politička dobra saradnja između tri zemlje, ali i da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, o čemu je juče govorio predsjednik Turske Erdogan.

“Riječi Erdogana su svakako prihvatljive za nas i mi želimo da tako nižemo ciljeve i uspjehe”, kazao je Dodik.

On je izrazio i uvjerenje da bi uskoro moglo doći do formiranja Savjeta ministara BiH, koji bi trebalo da omogući brže potpisivanje sporazuma između Turske i BiH.

Naveo je i da je dogovoreno da iduće godine trilateralni sastanak bude održan u BiH, a potom u Turskoj.

Samit je održan u okviru drugog dana posjete predsjednika Turske Srbiji, a prisustvovali su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Danas će predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva BiH prisustvovati svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo u Sremskoj Rači.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.