Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

selektor u "ofsajdu"

Koga laže Prosinečki? Javnost ili sebe?

prosinecki2

Ono što dodatno brine javnost u našoj zemlji, pored očajnih partija Zmajeva, jesu i izjave selektora Roberta Prosinečkog

Selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki okupio je jučer Zmajeve u Zenici i zvanično počeo pripreme za utakmice kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Finske (12. oktobar) u Zenici i Grčke (15. oktobar) u gostima.

Popularni Žuti nekada je bio vrhunski fudbaler, ali se na klupi reprezentacije BiH izgubio baš onako kao što su se gubili protivnici nakon njegovih driblinga. Kada je izabran za selektora javnost je vjerovala da će nas upravo Prosinečki odvesti na Evropsko prvenstvo. Ipak, sada smo miljama daleko od smotre najboljih fudbalskih reprezentacija. Istina ostala je šansa kroz baraž Lige nacija koji će se igrati u martu. Bodovno sve nije izgubljeno u ovim kvalifikacijama, ali sa ovakvom igrom teško je vjerovati da možemo dobiti preostale utakmice, te da će nam se i neki drugi rezultati poklopiti, pišu Sportske.ba.

Kada se pogledaju utakmice koje smo igrali pod vodstvom bivšeg reprezentativca Hrvatske lako se može vidjeti da igramo slabije nego kod Mehemda Baždarevića, a o periodu kod Safeta Sušića ne treba ni govoriti.

Prosinečki je na startu selektorskog mandata imao, čini se, više sreće nego znanja. U prvom meču Lige nacija Sjeverna Irska nas je nadigrala u svakom segmentu, ali smo uspjeli slaviti. Nakon toga genijalnost Edina Džeke nas je nosila do pobjeda u delima sa Austrijom i Sjevernom Irskom i osigurali smo plasman u A grupu Lige nacija. Jedina utakmica gdje je Žuti nadmudrio protivnika bio je duel sa Austrijom u Beču (0:0 op.a.) gdje je naš tima odigrao zaista taktički zrelo.

Onda su stigle kvalifikacije za odlazak an Evropsko prvenstvo gdje smo doživjeli nekoliko bolnih šamara od Finske (2:0) i Armenije (4:2). U kvalifikacijama smo savladali Armeniju (2:1) i Lihtenštajn sa (5:0), a poraženi smo još i od Italije (2:1).

NE GLEDA DOMAĆE PRVENSTVO

Ono što dodatno brine javnost u našoj zemlji, pored očajnih partija Zmajeva, jesu i izjave selektora Roberta Prosinečkog. Često naš selektor kaže nešto što nije istina, pa se postavlja pitanje zbog čega to radi. Treba spomenuti da je selektor nakon poraza od Armenije dao ostavku, nakon povratka u BiH istu je potvrdio, ali je onda poslije sastanka sa Izvršnim odborom N/FSBiH promijenio odluku. Iako je nakon Armenije rekao da nema više načina da “probudi” igrače i da je vrijeme za nekog novog , “razgovor” sa čelnim ljudima bh. fudbala je promijenio njegovo mišljenje. Ipak, to nije prvi put da Prosinečki mijenja mišljenje i da se mogu vidjeti promjene u njegovim izjavama i odlukama.

Kada je preuzeo Zmajeve rekao je da će živjeti u Sarajevu, pratiti utakmice domaćeg prvenstva, obilaziti igrače. Prosinečki nije došao u Sarajevo da živi, u glavnom gradu BiH bude nekoliko dana prije i poslije kvalifikacionih utakmica i onda se vraća u Zagreb. Osim nekoliko utakmica na startu svog mandata koje je pratio na Grbavici ili Koševu, te pod Bijelim brijegom Prosinečki posljednjih godinu gotovo da i ne posjećuje bh. terene. Niko se i ne sjeća kada je pogledao neku utakmicu domaćeg prvenstva uživo, a pitanje je da li to uradi i putem TV ekrana. Ipak, to ne smeta Prosinečkom da hladno i bez emocija kaže da ne vidi ni jednog igrača iz Premijer lige BiH koji može biti dio reprezentacije. Ne smeta mu to i da kaže kako je on jedini koji je pozivao igrače iz Premijer lige, kako je on prvi koji to radi. Iako su to radili i Safet Sušić, Mehmed Baždarević… Osim posjete Edinu Džeki, javnost i ne pamti da je obišao nekog drugog reprezentativca BiH.

Nakon loših partija selektor ni jednom nije preuzeo krivicu na sebe. Govorio je kako se igrači “ne bacaju na glavu”, kako se ne bore, ne igraju jedan za drugog i kako je to najveći problem našeg tima. Čak je i drsko odgovorio na novinarsko pitanje o poljuljanoj atmosferi, te je kazao kako je “vama u BiH samo atmosfera važna”, a ostalo je nejasno šta je on mislio ovom izjavom, jer naravno da su atmosfera među igračima, hemija i zdrav odnos u svlačionici jedna od najvažnijih stvari za jedan tim.

IZET HAJROVIĆ POSEBNA PRIČA

Izet Hajrović je posebna priča. Momak koji je prošle sezone dominirao u dresu Dinama. Bio kreator ogromnog rezultata Modrih u Evropa ligi nije bio u planovima Prosinečkog. Navijači, novinari, javnost su se pitali zašto nema Hajrovića, a Prosinečki je uvijek imao neko svoje objašnjenje, često nelogično. Ipak, kada su mu potonule sve lađe i kada je ispucao sve “jockere” pozvao je Hajrovića za duele sa Finskom i Grčkom. Pozvao je Hajrovića koji ne igra, ali ga nije zvao kada je bio najbolji fudbaler svog kluba. Daleko od toga da Izet ne zaslužuje poziv, ali pitanje zašto sada, a ne kada je bio u top formi.

Na jučerašnjem okupljanju Zmajeva Prosinečki je nastavio sa svojim nelogičnostima. Tako je optužio Jasmina Mešanovića, napadača Maribora, da je odbio igrati za reprezentaciju iako je on tada oporavljao nakon operacije. Mešanoviću je tada ugrađena pločica u glavu zbog udarca u lice, morao je pauzirati i zbog toga nije išao na “Američku turneju”. Propustio je veliki broj utakmica svog Maribora. Selektor je jučer ipak rekao kako je Mešanović odbio igrati za reprezentaciju, kako ne može birati kada će igrati (nije rekao i kada), da se u reprezentaciji moraju poštovati pravila i kodeks, iako to niti se poštuje, niti je Mešanović odbio igrati za A tim.

ZAPOSTAVLJENI MENALO

Nelogično je objašnjenje zašto je Luka Menalo ostao bez poziva. Momak koji igra fenomenalno u dresu ljubljanske Olimpije i koji je prošao sve omladinske selekcije BiH, iako je imao i ponudu Hrvatske, nije pozvan, ali jeste Dino Hotić fudbaler Maribora koji je jučer dobio bh. pasoš. Fudbaler koji je prethodno nastupao za Sloveniju, koji nikada nije pomislio da igra za BiH sve dok ga Slovenci nisu prekrižili. Prosinečki mu je ponudio “utjehu” i priključio ga A timu Bosne i Hercegovine.

– Luka Menalo igra dobro u zadnje četiri utakmice, ne znam je li ga treba zvati nakon dobre četiri utakmice. Pratim ga, pratim i slovensku ligu, i malog Hotića koji nam je zanimljiv i kojeg smo pozvali. Hotić je u boljoj formi – kazao je Prosinečki. “Nagrada” je to Menalu za fenomenalne partije u svakom meču u kojem je dobio priliku da zaigra u nacionalnom dresu. Zanimljiv podatak i još jedna nelogičnost je da je Menalo ove sezone postigao više golova i imao više asistencija od Hotića, da je odigrao više minuta, da je bio češće starter od Hotića, ali za Prosinečkog to nije dovoljno, jer je po njemu Hotić u boljoj formi.

I još mnogi mnogo je nelogičnosti u izjavama i izboru Prosinečkog. Često je Žuti mijenjao odluke, ali ne one na klupi koje bi donijele dobar rezultat našem timu, koji svi zajedno želimo. Postavlja se samo pitanje, koga laže Robert Prosinečki? Sebe ili javnost? Odogovor samo zna on!