Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijem u predsjedništvu bih

Dodik od Borella molio za pomoć u novcu: Pandemija je izazvala katastrofalne posljedice

172458

Dodik se, tokom svog obraćanja, zahvalio za posjetu na ovaj važan datum, koji je historijski za čitav svijet

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borell boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete, visoki predstavnik Borrell sastat će se sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva kako bi razgovarao o konkretnim reformama i inicijativama na poboljšanju životnog standarda građana u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a u skladu sa ključnim prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

Posjetu započinje sastankom sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Dodik se, tokom svog obraćanja, zahvalio za posjetu na ovaj važan datum, koji je historijski za čitav svijet.

– To je datum kojim je uspostavljen mir. U BiH već duži niz godina nema sukoba na bazi etničkog odnosa prema drugima i da je to najveća vrijednost ovo Dejtonskog sporazuma. BiH se odnosi različito i prema Dejtonskom sporazumu. Moram Vam reći gospodine Borelj, da Republika Srpska već 20 i nešto godina obilježava dan Dejtona kao svoj praznik i da u tom pogledu je to neradni broj u RS-u, to nije slučaj u Federaciji BiH – rekao je Dodik.

Dotakao se i pandemije i nabavke vakcina protiv COVID-19.

– Najveći problem koji može izazvati mnogo političkih problema u BiH je kriza pandemije koja izazvala ekonomske posljedice. Ukoliko ne budemo rješavali ekonomske posljedice na pravi način one će se multiplicirati na političkim razlikama koje ćemo ovdje teško zaustaviti. Zato vas molim da nam pomognete oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći za BiH – rekao je Dodik.