BiH

generalni sekretar nato-a

Stoltenberg: Ne možemo se i ne smijemo vratiti u prošlost, zajedničke Oružane snage veliki uspjeh

21/11/2020

Pohvalio je Bosnu i Hercegovinu zbog doprinosa euroatlantskoj sigurnosti i istaknuo ulogu NATO-a u podršci procesu reforme državnih institucija nacionalne sigurnosti.

Generalni sekretar  NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je dugogodišnje napore NATO-a u podršci sigurnosti i regionalnoj stabilnosti Bosne i Hercegovine.

“Prije 25 godina Daytonskim mirovnim sporazumom okončane su gotovo četiri godine brutalnog rata u Bosni i Hercegovini,” rekao je generalni sekretar Stoltenberg.

„Prisutnost NATO trupa igrala je centralnu ulogu u dovođenju zaraćenih strana za pregovarački stol; nakon što je sporazum potpisan, NATO snage nadzirale su njegovu provedbu i od tada smo na terenu kako bismo pomogli u održavanju mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu”, dodao je generalni tajnik NATO-a .

Pohvalio je Bosnu i Hercegovinu zbog doprinosa euroatlantskoj sigurnosti i istaknuo ulogu NATO-a u podršci procesu reforme državnih institucija nacionalne sigurnosti.

„Jedno od najznačajnijih postignuća bilo je stvaranje zajedničkih oružanih snaga, na kraju rata bilo je više od 400 000 vojnika, gorko podijeljenih između tri vojske, danas postoji jedinstvena profesionalna vojska od oko 10 000 vojnika i 5000 rezervista pod jedinstvenim zapovjednim lancem, “naglasio je.

Generalni sekretar Stoltenberg također je naglasio kontinuiranu predanost NATO-a.

“Nakon 25 godina još puno posla treba učiniti”, rekao je.

„Ne možemo se – i ne smijemo – vratiti u prošlost, kompromis može biti težak, ali od vitalne je važnosti ako građani ove zemlje žele živote koje zaslužuju NATO će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu. Četvrt stoljeća nakon Daytona vrijeme je da se ponovno založimo za mir, reforme i prosperitetnu budućnost svih “, dodao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.