Član Predsjedništva BiH

Dodik otkrio šta piše u Blinkenovom pismu i poručio: RS nema plan o otcjepljenju

Istočno Sarajevo: Dodik održao konferenciju za medije nakon sastanka s Gabrielom Escobarom
08.11.2021., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika nakon sastanka sa zamjenikom pomocnika drzavnog sekretara SAD-a Gabrielom Escobarom.

Kada je riječ o sankcijama kazao je da nije isključena mogućnost da unilateralno uvedu sankcije, kao što su već postojeće sankcije SAD-a prema upravo Dodiku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas da se u Bosni i Hercegovini i čitavoj regiji priča o tome, ali da nema nijedan konkretan plan koji bi išao prema tome da se provede politika odcjepljenja.

– Ja sam rekao da RS nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji, ali u RS se o tome priča. Ali, nema nijedan plan kojim bi se provela politika otcijepljenja.

Govoreći o sadržaju pisma Antonyja Blinkena kazao je da tamo stoji da su oni zainteresirani za Dejtonsku BiH, i za ekonomiju. Amerika je poručila da će pokušati spriječiti svako unilateralno ponašanje na što je Dodik odgovorio da se tako ponaša međunarodna zajednica, navodeći kao primjer bonske ovlasti OHR-a i sastav i odluke Ustavnog suda BiH.

– Nastavit ćemo da se borimo političkim i pravnim sredstvima za provođenje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, onako kako je napisan. Samo Ustav i aktivnosti Dejtona, koje predviđaju poštivanje slova Dejtona, za nas su prihvatljive – kazao je na konferenciji za medije nakon sastanka sa savjetnikom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Derekom Cholletom.

Po njegovom riječima, Bosna i Hercegovina može da egzistira samo ako uvažava istorijske i etničke realnosti. U tom pogledu je, kaže, jasno da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– To jedino ima smisla, može da bude održivo – naglasio je.

Kako je kazao, pripremili su i Narodnoj skupštini RS uputili ‘opsežne informacije o kršenju Ustava u BiH, nastojanju da se vratimo na ustavnu poziciju’.

– To podrazumijeva opštu informaciju koja predviđa da se povuče saglasnost sa 140 zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik. Pravna osnova za to je činjenica da Ustav ne predviđa da visoki predstavnik predlaže zakon Parlamentarnoj skupštini BiH koja treba to da donese. Ustav samo predviđa da je to Predsjedništvo i Vijeće ministara – kazao je.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kao i specijalni izaslanik Bijele kuće Gabriel Escobar te američki ambasador Eric Nelson.