Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SNSD-a

Dodik: Ovo je politička tuča, narod se nema čega bojati

dodik nova (1)

Poručio je da je „ovo politička tuča, da se narod nema čega bojati“

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je danas da će iduće sedmice SNSD-e i HDZ-e u bh. parlamentarnu proceduru uputiti zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti mjesta za strane sudije.

-Naredne sedmice ćemo zajedno predložiti zakon na nivou Parlamentarne skupštine BiH koji reguliše to pitanje. On podrazumijeva da se nađe mehanizam i modul zamjene i načina izbora domaćih sudija i redefinše način odlučivanja Ustavnog suda BiH, koji ne može da ostane ovakav – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je, nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, rekao da dok se ne usvoji taj zakon neće biti odlučivanja ni o jednom drugom pitanju, uključujući i evropska pitanja.

Ponovio je da će u radu institucija na nivou BiH, tamo gdje mogu, odmah zaustaviti bilo kakvo donošenje odluka, a tamo gdje moraju da učestvuju u odlučivanju, glasat će protiv.

– To se danas mogli da vidite u Domu naroda Parlamenta BiH i to ćemo nastaviti da radimo – rekao je Dodik i podsjetio je da su u Domu naroda četiri poslanika SNSD-a glasala protiv, a jedan poslanik SDS-a je bio uzdržan.

– To znači da smo posložili nove prioritete – rekao je Dodik i dodao da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH „podvala i predstavlja crvenu liniju za RS“, što je sinoć rekao i ambasadorima Kvinte.

Poručio je da je „ovo politička tuča, da se narod nema čega bojati“.

-Ovo će možda malo duže trajati, a mi pozivamo na dijalog – rekao je Dodik i pozvao javnost u RS da „stane iza jedinstvenog stava RS po ovom pitanju“.

Ustvrdio je da nema blokade bh. institucija, već samo neučestvovanje u odlukama, jer je Ustavni sud BiH „nakaradan i odluke donosi mimo prava te pod političkim uticajem cetara moći iz Evrope i svijeta“.

-Prioritet u BiH nije ni EU ni bilo šta drugo, nego isključivo pitanje sudija Ustavnog suda i način njegovog rada. Kada to riješimo nastavljamo dalje da rješavamo. Ako to stoji sedam dana, sedma mjeseci, uredu. Ako stoji sedam godina, onda vjerovatno neće biti BiH – ustvrdio je.

Dodik je rekao da u RS neće biti poskupljenja struje u ovoj godini.