BiH

članovi predsjedništva

Dodik: Papir o Kosovu bi povukao pitanje statusa RS; Komšić: Nema nikakve promjene statusa

03/09/2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je u komentaru o pregovorima čelnika Srbije i Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama kazao kako bi “papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski bi povuklo pitanje i statusa Republike Srpske”.

Na njegovu izjavu reagovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Neće biti nikakve promjene statusa Bosne i Hercegovine, niti njenih entiteta, neovisno od pregovora između Beograda i Prištine. Dodik se nameće kao remetilački faktor – naveo je Komšić u izjavi za javnost.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da poruke koje je neposredno pred ulazak u Bijelu kuću uputio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su poruke koje bi trebalo pažljivo i dobro čitati, a iz kojih jasno proizilazi da Srbija želi kompromis, mir, stabilnost i napredak, ne samo u okviru svoje države, već i u cijelom regionu.

“Normalno je da će i u razgovorima u Bijeloj kući učiniti sve da zaštiti prvenstveno srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali sam siguran da neće učiniti ništa što bi nanijelo štetu bilo kom drugom narodu. U tim naporima da se očuva mir i bezbjednost svih na Kosmetu, da se očuva terotorijalni integritet Srbije i da Srbi i Albanci otovore novo poglavlje u odnosima, mi mu pružamo bezrezervnu podršku”, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da najave da bi na stolu moglo da se nađe nešto više od ekonomskih tema koje znače i normalizaciju života na Kosovu, mogu samo da kompikuju vić ionako složenu situaciju.

“Ne želimo da vjerujemo da bi jedna supersila kakva se SAD sebi dozvolila da se pod krovom Bijele kuće uđe u nove nesporazume, a to bi jedna takva ponuda i značila. Ne vjerujemo da bi SAD žrtvovale stabilnost cijelog regiona jer su upravo oni mnogo uložili u stabilizaciju prilika ovdje. Papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski bi povuklo pitanje i statusa Republike Srpske, o čijoj nezavisnosti su SAD razgovarale još dok je trajao ‘građanski’ rat u BiH”, kazao je član državnog Predsjedništva.

Dodik je izrazio mišljenje da SAD dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora nisu spremne za otvaranje još jednog pitanja na Balkanu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.