BiH

Predsjednik SNSD-a

Dodik: Početkom novembra posebna sjednica NSRS o statusu RS u BiH

17/10/2019

Oni su srušili mehanizam koordinacije i urušavaju ustavni poredak RS - ustvrdio je Dodik

Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tražit će da se između 1. i 5. novembra održi posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u vezi sa aktuelnom situacijom i statusom RS u Bosni i Hercegovini, najavio je danas predsjednik te stranke Milorad Dodik.

Tvrdi da ga je Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini pozvao da pripremi materijal za tu sjednicu, koja će biti i svojevrsni odgovor na ranije usvojenu deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA).

Predložit će, kaže, da se obrati Narodnoj skupštini RS s temom u vezi sa aktuelnom situacijom i statusom RS u BiH.

– Radim na tome sa saradnicima, to je završeno i ostalo je još da ispoštujemo parlamentarne procedure. Početkom naredne sedmice dostavit ćemo cijeli materijal u Narodnu skupštinu – kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, koji kaže da je neophodno sačuvati interese RS i njen položaj u BiH, unutar Dejtonskog sporazuma.

Komentarišući izjave predstavnika SDS-a i PDP-a da neće sjediti po strani i da će i oni razgovarati o formiranju vlasti na nivou BiH, kazao je da je to kontradiktorno te da oni u bh. institucijama rade, kako kaže, protiv interesa RS, a dokaz je i akcioni plan u vezi s mišljenjem Evropske komisije, koji je usvojen u Vijeću ministara BiH, bez stava Vlade RS.

-Oni su srušili mehanizam koordinacije i urušavaju ustavni poredak RS – ustvrdio je Dodik.

Tvrdi da je još jedan od dokaza takvog djelovanja redukovani tekst ANP-a, koji, kako je rekao, RS nikada neće potpisati.

-Nema nikakvog razgovora o tome da se donese dokument koji bi se tretirao kao Akcioni nacionalni plan, bez obzira kako to zvao Borenović i Šarović – rekao je Dodik.

Kazao je i da će u subotu u Beogradu razgovarati s premijerom Rusije Dimitrijem Medvedevim te da će jedna od tema biti položaj RS u BiH, ali i stav da ne želi da bude uslovljena članstvom u NATO alijansi.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.